Αφρικάνικο ανθρωποειδές 10 εκατομμυρίων ετών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ένα ακόμα κενό καλύφθηκε στις γνώσεις μας για την εξέλιξη των ανθρωποειδών

Μία νέα ανακάλυψη ανθρωποειδούς της Αφρικής, κάνει τις θεωρίες για την καταγωγή των ανθρωποειδών πιθήκων, πιο συγκεκριμένες, απορρίπτοντας πιθανολογίες για ένα βάθος 10 εκατομμυρίων ετών στην ιστορία της Αφρικής.

.

Στην ιστοσελίδα in.gr, στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=848771&lngDtrID=252, με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2007, με πληροφορίες από το Ασοσιέτεντ Πρες, υπάρχει η είδηση μιας νέας ανακάλυψης, όσον αφορά την αρχαιότητα των ανθρωποειδών πιθήκων, κάτι που βοηθάει να προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερο την ιστορία τους:


Νέος ανθρωποειδής πίθηκος ίσως είναι χαμένος κρίκος της ανθρώπινης εξέλιξης

Ουάσινγκτον

Μια σιαγόνα δέκα εκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε στην Κένυα ανήκει σε νέο είδος ανθρωποειδούς πιθήκου το οποίο θα μπορούσε να είναι κοινός πρόγονος του ανθρώπου, του γορίλα και του χιμπατζή, ανακοίνωσε ομάδα παλαιοανθρωπολόγων.

Αν και τα ευρήματα είναι πολύ λίγα για να επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα «είναι πιθανό ότι αυτοί οι αφρικανικοί ανθρωπίδες [μέλη της ανθρώπινης οικογένειας] στα τέλη της Μειόκαινου βρίσκονται λίγο-πολύ κοντά στον τελευταίο κοινό πρόγονο των αφρικανικών ανθρωποειδών πιθήκων και των ανθρώπων» γράφουν οι Κενυάτες και Ιάπωνες ερευνητές στο Proceedings of the National Academy od Sciences.

H κάτω σιαγόνα, πάνω στην οποία παραμένουν 11 δόντια, ανακαλύφθηκε το 2004 θαμμένη μέσα σε ηφαιστειακή λάσπη στην περιοχή Νακάλι, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το νέο είδος ονομάστηκε Nakalipithecus nakayamai.

Βασιζόμενοι κυρίως σε γενετικές συγκρίσεις, οι επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι ο άνθρωπος και οι ανθρωποειδείς πίθηκοι -γορίλας, χιμπατζής, ουραγκοτάγκος- διαχωρίστηκαν από τον τελευταίο κοινό τους πρόγονο πριν από περίπου οκτώ εκατ. χρόνια.

Το περίεργο όμως ήταν ότι μέχρι σχεδόν κανένα απολίθωμα εκείνης της περιόδου δεν είχε βρεθεί στην Αφρική, ενώ αντίθετα στην Ασία τα απολιθώματα προϊστορικών πιθήκων αυτής της εποχής είναι αρκετά.

Αυτό οδήγησε ορισμένους παλαιοντολόγους στο συμπέρασμα ότι ότι ο κοινός πρόγονος ανθρώπου και ανθρωποειδών πιθήκων έφυγε από την Αφρική και εξελίχθηκε σε αρκετά διαφορετικά είδη. Κάποιο από τα είδη αυτά επέστρεψε αργότερα στην Αφρική και μετεξελίχθηκε σε άνθρωπο.

Η νέα έρευνα, ωστόσο, φαίνεται να αποδυναμώνει αυτή τη θεωρία και να ενισχύει την άποψη ότι η μετάβαση από τον πίθηκο στον άνθρωπο συνέβη αποκλειστικά εντός της Αφρικής.

Τον Αύγουστο, εξάλλου, παλαιοντολόγοι είχαν ανακοινώσει την ανακάλυψη απολιθώματα και άλλων πιθήκων που έζησαν στην Αφρική πριν από 10 εκατ. χρόνια. Επρόκειτο πιθανότατα για πρόγονο του γορίλα, ο οποίος ονομάστηκε Chorapithecus abyssinicus.

Newsroom ΔΟΛ