Ανθρώπινη μετάλλαξη ματιών, για υποβρύχια όραση

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Οι μεταλλαγμένοι ζουν ανάμεσά μας!

Οι μεταλλάξεις είναι πολύ πιο συνηθισμένες, απ' ότι θα ήθελαν να πιστεύουν οι οπαδού του Δημιουργισμού, και η Φυσική Επιλλογή πολύ πιο εμφανής απ' ό,τι θα ήθελαν να πιστεύουν. Μία από τις αποδείξεις γι' αυτό, παρουσίασε προ ετών το περιοδικό Scientific American Οκτωβρίου 2003 1ος Τόμος 1ο τεύχος Νο 19:

.
ΜΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΩΝ «ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ»

Υποβρύχια όραση:
Η ευκρινής όραση σίγουρα συμβάλλει στη διεκπεραίωση μιας εργασίας. Αυτό για τη φυλή των Μοκέν — νομάδες που ζουν στις ακτές της Ταϊλάνδης και της Μυανμάρ (πρώην Βιρμανίας) σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να εντοπίζουν στρείδια, ολοθουρίες, αστακοκαραβίδες και άλλα εδώδιμα στο βυθό της θάλασσας. Παρ' όλα αυτά, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κάθε δύτης, κάτω από το νερό όλα φαίνονται ασαφή.

Η Anna Gislen, του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία, και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν μια ασυνήθη προσαρμογή στην όραση των Μοκέν: αντίθετα με τα παιδιά των Ευρωπαίων, τα παιδιά των Μοκέν μπορούν να εστιάζουν στα διάφορα αντικείμενα του βυθού καθώς κολυμπούν κάτω από το νερό και να τα βλέπουν ευκρινώς. Επιπλέον, οι Μοκέν μειώνουν το μέγεθος της κόρης του οφθαλμού τους —μια αντανακλαστική δράση, προϊόν προσαρμογής και πιθανόν φυσιολογική αντίδραση στην κατάδυση.

Όπως και σε έναν σκοτεινό θάλαμο που φέρει μικρή τρύπα σε μια έδρα του, ο οφθαλμός με μικρότερη κόρη παράγει οξύτερα είδωλα. Τούτες οι προσαρμοστικές αλλαγές καθιστούν τους Μοκέν ικανούς να βλέπουν υποβρυχίως δύο φορές καλύτερα απ' ό,τι οι «στεριανοί» Ευρωπαίοι. Η Gislen εξετάζει παιδιά από τη Σουηδία για να εξακριβωθεί κατά πόσον η υποβρύχια ευκρινής όραση είναι επίκτητη. Η ίδια επισημαίνει ότι «αρχικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή η ικανότητα μπορεί σε σημαντικό βαθμό να αποκτηθεί με την εξάσκηση».

Οι συσταλμένες κόρες υποδεικνύουν ότι οι Μοκέν μπορούν να βλέπουν ευκρινώς και όταν κολυμπούν υποβρύχια