Ανακαλύφθηκε μετάλλαξη που ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Εξέλιξη συνεχίζει να αναδιαμορφώνει κάθε παράμετρο του σώματός μας.

Δεν εξελίσσονται μόνο τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του σώματός μας, αλλά και το κάθε τι σ' εμάς, ακόμα και το σάκχαρό μας! Γι' αυτό μια νέα μετάλλαξη, αναδιαμορφώνει σε μια ομάδα πληθυσμών το σάκχαρο, δημιουργώντας νέα στερεότυπα, που σε κάποιους είναι πλέον ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ για τη δική τους μετάλλαξη, όταν στον υπόλοιπο πληθυσμό θα ήταν παθολογικά. Είναι χαρακτηριστική η ακόλουθη είδηση που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαϊου 2008 από την ιστοσελίδα http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=896121&lngDtrID=252:

.

Ανακαλύφθηκε μετάλλαξη που ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος

Ουάσινγκτον
Διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε γενετική μετάλλαξη που ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Η μετάλλαξη εντοπίζεται σε γονίδιο που σχετίζεται με το μεταβολισμό της γλυκόζης και προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου έως και κατά 5%, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

Αν και το ανεβασμένο σάκχαρο είναι ένδειξη διαβήτη, οι ερευνητές δεν συνδέουν τη μετάλλαξη απευθείας με την ασθένεια, καθώς η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε άτομα που θεωρούνται υγιή.

«Η έρευνά μας βοηθά να ξεδιαλύνουμε τα γενετικά αίτια για τα οποία ορισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα απ' ότι άλλοι» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ομάδας Φιλίπ Φρογκέ, ερευνητής του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Γαλλίας και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου.

Η μετάλλαξη εντοπίζεται στο γονίδιο G6PC2, ή IGRP. Η ελαττωματική μορφή του γονιδίου εμποδίζει τη δράση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται γλυκοκινάση και ρυθμίζει το σάκχαρο. Η γλυκοκινάση κανονικά λειτουργεί ως αγγελιοφόρος που ειδοποιεί τα β-κύτταρα του παγκρέατος να εκκρίνουν ινσουλίνη.

Το ελάττωμα του γονιδίου αναγνωρίστηκε από τη γενετική σύγκριση 654 μη διαβητικών ατόμων με επίπεδα σακχάρου από το κατώτερο έως το ανώτερο φυσιολογικό επίπεδο γλυκόζης. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν με γενετικές αναλύσεις σε ακόμα 8.000 άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.

Η ερευνητική ομάδα που υπογράφει τη μελέτη είχε αναγνωρίσει πέρυσι πέντε περιοχές του γονιδιώματος που αντιστοιχούν στο 70% του γενετικού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Newsroom ΔΟΛ