Μετάλλαξη αυξάνει τη νοημοσύνη στους θηλάζοντες

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Οι μεταλλάξεις δρουν εκλεκτικά

Η νέα αυτή ανακάλυψη, έρχεται να επιβεβαιώσει τις πρόσφατες διαπιστώσεις, ότι οι μεταλλάξεις, δεν δρουν από μόνες τους, αλλά συνδυάζονται και με στοιχεία του περιβάλλοντος του οργανισμού. Για παράδειγμα αυτή η μετάλλαξη, που αυξάνει τη νοημοσύνη, δρα μόνο όταν το παιδί έχει θηλάσει! Αυτό δείχνει όχι μόνο το πώς μία μετάλλαξη λειτουργεί διαφορετικά από είδος σε είδος, (π.χ. αυτή λειτουργεί μόνο σε θηλαστικά με τον τρόπο αυτό), αλλά και τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της στα άτομα του ιδίου είδους, ανάλογα με το διαιτολόγιό τους, δηλαδή με τις ουσίες που προσλαμβάνουν, και αλληλεπιδρούν με τις πρωτεϊνες που παράγει η μετάλλαξη.

.

Μία σύντομη είδηση στο περιοδικό Scientific American του Φεβρουαρίου 2008, σελ. 13, μας πληροφορεί για μία νέα ανακάλυψη μετάλλαξης, που κάνει κάποιους ανθρώπους πιο έξυπνους:

Τα λιπαρά οξέα στο ανθρώπινο γάλα ίσως ενισχύουν το δείκτη νοημοσύνης. Νήπια που θήλασαν και έχουν στο γενετικό τους υλικό τουλάχιστον ένα αντίγραφο μιας συχνής παραλλαγής του γονιδίου FADS2, εμφάνισαν υψηλότερους δείκτες νοημοσύνης κατά έξι έως επτά μονάδες σε σχέση με παιδιά που είχαν παρόμοιο γενετικά υπόβαθρο αλλά δεν είχαν θηλάσει.

Εντούτοις, ο θηλασμός δεν φάνηκε να επηρεάζει τα παιδιά (το 10% τού υπό μελέτη πληθυσμού) που είχαν μόνο μια σπάνια παραλλαγή του γονιδίου FADS2.

Οι γονιδιακές παραλλαγές είναι πιθανόν να επηρεάζουν τη μετατροπή των πρόδρομων ουσιών σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο μετά τη γέννηση. Εναλλακτικά, τα λιπαρά οξέα πιθανόν να δρουν στο γονίδιο καθαυτό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η μεταβολική επεξεργασία τους.
 

Συνδέστε:

Ανθρώπινη μετάλλαξη για το γάλα

Πώς το γάλα μπήκε στο μενού των νεολιθικών Ευρωπαίων