Οι αρχαιότερες κοκκινομάλλες

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Πριν από 50.000, καμία γυναίκα δεν θα διανοείτο να βάψει τα μαλλιά της κόκκινα!

Τα κόκκινα μαλλιά, οφείλονται σε μία μετάλλαξη που έγινε κάπου στη Βόρεια Ευρώπη, πριν από 50.000 χρόνια!

.

Το ακόλουθο άρθρο, το συλλέξαμε από την ιστοσελίδα www.in.gr, στις 29 Μαρτίου 2001, και αναφέρει τα εξής:

 

Λονδίνο: Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου καλούν άνδρες και γυναίκες με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά να συμμετάσχουν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό των γονιδίων που ευθύνονται για τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά.

Όπως αναφέρει στο BBC o καθηγητής δερματολογίας Τζόναθαν Ρις, μέχρι σήμερα η έρευνα δεν έχει καταφέρει να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο κληρονομείται το ξανθό χρώμα στα μαλλιά.

«Παραδόξως, ενώ υπάρχουν τόσα ανέκδοτα για χαζές ξανθές, δεν έχουμε κανένα λογικό σχόλιο να κάνουμε για τα ξανθά μαλλιά» λέει o ίδιος.

Ο δρ. Ρις τονίζει ότι το γονίδιο που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες του, εμφανίστηκε πριν από 50.000 χρόνια στη βόρεια Ευρώπη. Κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν χρήσιμο από εξελικτική σκοπιά, καθώς τα άτομα που το φέρουν είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος.

Αν και φαίνεται λογικό ότι τα άτομα που φέρουν αυτό το γονίδιο και έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορούν να παράγουν στο δέρμα τους περισσότερη βιταμίνη D υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, ο δρ. Ρις απορρίπτει το ενδεχόμενο το γονίδιο αυτό να έγινε σύνηθες στην Ευρώπη επειδή έχει κάποια χρησιμότητα.

«Συνήθως, ξεχνάμε ότι στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη το χρώμα των μαλλιών είναι μαύρο σε όλο τον πληθυσμό, ενώ στην Ευρώπη τα κόκκινα και τα ξανθά μαλλιά είναι αρκετά συνήθη» αναφέρει ο ίδιος, για να στηρίξει την άποψή του ότι η υψηλή συχνότητα των αντίστοιχων γονιδίων στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα γενετικής παρέκκλισης (τυχαία αλλαγή των γονιδιακών συχνοτήτων σε έναν πληθυσμό).

Οι ερευνητές σκοπεύουν, επίσης, να διαπιστώσουν αν το χρώμα των μαλλιών σχετίζεται με άλλα βιολογικά χαρακτηριστικά.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διετές πρόγραμμα του δρ. Ρις, καλούνται να επικοινωνήσουν με το Πανεπιστήμιο ή το Βασιλικό Αναρρωτήριο του Εδιμβούργου.