Μετάλλαξη στα δακτυλικά αποτυπώματα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Τα πάντα στο σώμα μας είναι "διαπραγματεύσιμα". Ακόμα και τα αποτυπώματά μας!

Τα πάντα κυριολεκτικά στο σώμα μας, είναι προϊόντα μετάλλαξης. Μια ρευστή μορφή, που ίσως η φυσική επιλογή απορρίψει κάποτε, ή διατηρήσει, αν είναι κάτι χρήσιμο.

.

Το ακόλουθο άρθρο, είναι παρμένο από το περιοδικό Νάσιοναλ Τζεογκράφικ Μαϊου 2007, της στήλης "Υγεία". Μας μιλάει για μια γυναίκα με μεταλλαγμένα... αποτυπώματα!

Η Τσέριλ Μέιναρντ (δίπλα) γεννήθηκε μ' ένα χαρακτηριστικό γιο το οποίο ένας γκάγκστερ θα... σκότωνε: δάχτυλα που δεν αφήνουν αποτυπώματα. Eκτός από την ανιδρωσία κι έναν ακανόνιστο διάστικτο καφετή χρωματισμό στο δέρμα, η έλλειψη δερματογλυφών στα δάχτυλα και στις παλάμες της οφείλεται σ' ένα σπάνιο σύνδρομο που ονομάζεται δικτυωτή μελάγχρωση και που κληρονομείται επί τουλάχιστον πέντε γενιές στην οικογένεια της μητέρας της. Όπως οι συγγενείς της, έτσι και η Μέιναρντ έμαθε να ζει μ' αυτό. Για να γυρίζει τις γυαλιστερές σελίδες ενός περιοδικού, πρέπει να σαλιώνει τα δάχτυλά της ενώ, όταν προσπαθεί να μεταφέρει ένα χαρτόκουτο, της γλυστρά από τα χέρια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα την αιτία της διαταραχής:

 

Είναι ένα γενετικό σφάλμα σε μια πρωτεϊνπ, η οποία επίσης εμποδίζει τον πρόωρο θάνατο των κυττάρων. Αν μάθουμε πώς λειτουργεί αυτή η πρωτεΐνη, τότε ίσως καταλάβουμε γιατί τα δερματικά καρκινικά κύτταρα δεν σκοτώνονται εύκολα.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η Μέιναρντ αντιμετωπίζει με χιούμορ την κατάστασή της: «Αν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να έχω τα αποτυπώματα του Αλ Καπόνε» είπε κάποτε σ' ένα σαστισμένο αξιωματούχο που έλεγχε το ποινικό της μητρώο. —Α. Ρ. Γουίλιαμς.Τα δακτυλικά αποτυπώματα της Τσέριλ Μέιναρντ δεν έχουν δερματογλυφές, ένα χαρακτηριστικό που κληρονόμησε από τη μητέρα της. Τα αποτυπώματα του πατέρα της είναι φυσιολογικά (πάνω).