Το κλίμα διαμόρφωσε το σώμα μας

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Είμαστε "παιδιά" της Φυσικής Επιλογής, είτε την πιστεύουμε, είτε όχι!

Ο Θεός έπλασε τον γενετικό μας κώδικα με τρόπο που να διαμορφώνει το σώμα μας, ανάλογα με το περιβάλλον, ώστε να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτό. Με βάση αυτόν τον κώδικα, ο άνθρωπος κατοικώντας για πολλές χιλιάδες χρόνια σε κάποιο περιβάλλον, διαμορφώθηκε απ' αυτό έτσι, ώστε να μπορεί να προσαρμοσθεί σε αυτό και μπορεί να επιζήσει ευκολότερα.

.

Το ακόλουθο άρθρο, το συλλέξαμε από το περιοδικό Scientific American του Ιουλίου 2000, σελ. 34, 35:

Το Κλίμα επηρεάζει την Εξέλιξη του Ανθρώπου

Ας αναζητήσουμε, μέσα στον χρόνο, τις καταβολές του ανθρώπου. Ας διασπάσουμε το "βέλος" του χρόνου για να ζήσουμε, στο παρελθόν, τις κλιματολογικές συνθήκες των προγόνων μας.

Οι πρώτοι της γης κάτοικοι είχαν ανάγκη για να επιβιώσουν να προσαρμοσθούν και στις κλιματολογικές κ.ά. συνθήκες του περιβάλλοντος. Σε υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, σε υγρασία και βροχές και, ιδίως, στις διάφορες αλλαγές του καιρού, με τις εποχές κ.ά.

Ακόμη και σήμερα, οι ερευνητές διαπιστώνουν την ευκολία προσαρμογής των ατόμων σε διάφορες εξωτερικές συνθήκες. Οι Inuit, Εσκιμώοι, που μένουν στην Αρκτική, δημιουργούν περιβάλλον και συνθήκες που να μην διαφέρει κατά πολύ αυτών των τροπικών χωρών, με το να φέρουν κατάλληλα ενδύματα, κατοικία κ.ά. Ίσως τα άκρα των, χέρια και πόδια, να μην μπορούν ακόμη και με γάντια ή μπότες να προσαρμοσθούν απόλυτα στην παγωνιά, όπως μας εξηγεί ο P. T. Baker στην εκπληκτική έκδοση του Cambridge Encyclopedia of Human Evolution, Cambridge Univ. Press, 1996, σ. 46.

Στις "σαβάνες" (τις μεγάλες πεδιάδες των τροπικών), οι κλιματολογικές συνθήκες διαφέρουν αρκούντως από αυτές στις παραλίες ή στις βουνοκορφές και όμως οι άνθρωποι και πολλά άλλα είδη επιζούν! Επιζούν μέσο μηχανισμών προσαρμογής, επιλογής και πλαστικότητος. Φυσικά, ασθένειες, τροφή και οικολογικά συστήματα εμφανίζονται και αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Το 1847 ο Σουηδός ανατόμος C. Bergman είχε εκφράσει τον κανόνα: "Για τα θερμόαιμα είδη, συνήθως το μέγεθος του σώματος αυξάνει με τη μείωση της θερμότητας του περιβάλλοντος" (βλ. τις εικόνες αριστερά). Λίγο αργότερα, ο J. Alem εξέφρασε αντίθετη άποψη!

Ακόμη και τα "σγουρά" μαλλιά των Αφρικανών βοηθούν στην καλύτερη εξάτμιση του ιδρώτα και στην απώλεια θερμότητας. Ο ιδρώτας συμβάλλει στην απώλεια θερμότητας. Για να μη μιλήσουμε για το χρώμα του δέρματος κ.ά. Ο καιρός και οι κλιματολογικές συνθήκες επιδρούν προσδιοριστικά στη φυσική επιλογή και εξέλιξη του ανθρώπου, στις μετακινήσεις των φυλών στη γη, στις καλλιέργειες κ.ά., που τελικά διαμορφώνουν και τον τρόπο ζωής (νομάδες κ.λπ.).

Στη Β. Κένυα, οι Samburu, έχουν λεπτό σώμα και μακριά άκρα. Αντίθετα, οι κάτοικοι των πιο ψυχρών περιοχών, οι  Inuit της Γροιλανδίας, έχουν πιο μεγάλο σώμα και είναι πιο κοντοί.