Ταχύτατη η εξέλιξη στα ποντίκια

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Όσο ταχύτερα αναπαράγεται ένα ζώο, τόσο ταχύτερη είναι και η εξέλιξη του DNA του

Ένα είδος ποντικών εξελίχθηκε δραματικά τα τελευταία 150 χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι οι γενετικές αλλαγές μπορούν να σημειωθούν πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από δύο Αμερικανούς βιολόγους στο Σικάγο που μελετούσαν τη γενετική σύνθεση ενός κοινού άγριου ποντικιού.

Ο δρ. Ντένις Νίμπεργκ και ο δρ. Όλιβερ Πέργκαμς, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, ανάλυσαν δείγματα DNA από 56 μουσειακά δείγματα ενός είδους ποντικού με λευκά πόδια που χρονολογείται από το 1855 και 52 αρουραίους που αιχμαλωτίστηκαν από τα γύρω πάρκα και δάση.

Αυτό που βρήκαν ήταν εκπληκτικές γενετικές διαφορές μεταξύ των ποντικών του 19ου αιώνα και των σημερινών. Μόνο ένας σύγχρονος ποντικός είχε DNA που ταίριαζε με αυτό των ποντικών που είχαν συλλεχθεί πριν το 1950.

 

Ενώ είχε παρατηρηθεί ταχύτατη εξελεκτική αλλαγή σε έντομα, σε θηλαστικά μέχρι τώρα δεν είχε εξακριβωθεί κάτι παρόμοιο.

Οι επιστήμονες, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν το 2003 στο επιστημονικό έντυπο Nature, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τους «νέους» αυτούς ποντικούς.

Είναι προφανές το εξής: Τα ποντίκια, πέραν του ότι πρέπει διαρκώς να εξελίσσονται για να επιβιώσουν από πάσης φύσεως εχθρούς μεγαλύτερους απ' αυτά, και κυρίως από τον άνθρωπο, που τα πολεμάει με ένα σωρό τρόπους, έχουν και υψηλό δείκτη γεννήσεων. Γεννούν ταχύτατα, και με πολλούς απογόνους κάθε φορά. Και είναι επίσης προφανές, ότι όσο περισσότερα αντίγραφα γίνονται, τόσο τα "αντιγραφικά λάθη" στο DNA, περιέχουν περισσότερα "μεταγραφικά λάθη", που δίνουν νέο υλικό σε περισσότερες μεταλλάξεις, αξιοποιήσιμες από τη Φυσική Επιλογή.