Εξέλιξη μέσω σύντηξης μικροοργανισμών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Τι συμβαίνει όταν συντήκονται δύο οργανισμοί;

Εξέλιξη!

Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά να ανακαλυφθούν στο θέμα της εξελικτικής διαδικασίας. Και είναι βέβαιο, ότι μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις ακόμα, ως προς τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους επιτελείται η Εξελικτική διαδικασία.

.

Στο περιοδικό Science Illustrated Νο 12 (Μαρτίου 2006, σελ. 21), υπάρχει μια εντυπωσιακή πληροφορία, για έναν ακόμα τρόπο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, με τον οποίο μπορεί να επιτελεσθεί η εξελικτική διαδικασία, μέσω της σύνδεσης και αλληλοσυνεργασίας δύο διαφορετικών οργανισμών:

Οι βιολόγοι Νορίκο Οκαμότο και Ισάο Ινούγιε του Πανεπιστημίου Τσουκούμπα της Ιαπωνίας, ανακάλυψαν έναν μονοκύτταρο οργανισμό τον οποίο ονόμασαν «Χατένα» - δηλαδή, μυστηριώδης. Η φωτοσύνθεση -η ικανότητα των φυτών να μετατρέπουν το φως σε χημική ενέργεια- είναι το θεμέλιο της ζωής πάνω στη Γη, και το χατένα ίσως μπορέσει να λύσει το αίνιγμα για το πώς η διαδικασία αυτή μεταδόθηκε από τα βακτήρια στα φύκη.

Το χατένα είναι ένα από τα λεγόμενα μαστιγωτά, το οποίο μεταβάλλεται σε δύο φάσεις. Ως άχρωμος "ξενιστής" συλλαμβάνει ένα πράσινο φύκος. Το πράσινο -τώρα- μαστιγωτό διαιρείται σε ένα νέο άχρωμο κύτταρο-ξενιστή και σε ένα κύτταρο πράσινου φύκους. Ο ξενιστής μπορεί να προσλάβει ένα φύκος και το νέο φύκος διαιρείται σε περισσότερα κύτταρα, τα οποία μπορούν να προσλάβουν ξανά οι ξενιστές. Οι δύο οργανισμοί αναπτύσσονται με τη σύντηξη τους σε έναν, και αυτό υποστηρίζεται επίσης από την «υπόθεση της ενδοσυμβίωσης», η οποία εξηγεί την ανάπτυξη της φωτοσύνθεσης και προϋποθέτει πως η εξέλιξη δεν προωθείται μόνο μέσω της μετάλλαξης των γονιδίων, αλλά και από τη σύντηξη διαφορετικών γονιδιωμάτων.

 

Στην εικόνα, βλέπετε τη διαδικασία αυτή. Όταν τo μονοκύτταρο μαστιγωτό αναπτυχθεί αρκετά, χωρίζεται στα δύο - σε ένα πράσινο φύκος και σε ένα άχρωμο κύτταρο-ξενιστή.