Η ανθρώπινη Εξέλιξη επιταχύνθηκε

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Εξέλιξη: Μία συνεχιζόμενη διαδικασία.

Σε προηγούμενο άρθρο, δείξαμε ότι η ανθρώπινη εξέλιξη συνεχίζεται. Και καθώς συσσωρεύονται τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο μεγάλος ανθρώπινος πληθυσμός, στην πραγματικότητα την επιταχύνει!

.

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας in.gr, που παρουσιάσθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2007 στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=856611&lngDtrID=252 φαίνεται ότι η ανθρώπινη εξέλιξη όχι μόνο υφίσταται, όχι μόνο δεν σταμάτησε, όπως θεωριολογούν πολλοί, αλλά και ότι επιταχύνεται! Ακολουθεί το άρθρο:

 

Περισσότερη ποικιλία
Όλο και ταχύτερα εξελίσσεται το ανθρώπινο είδος

Καθώς οι άνθρωποι κατακτούσαν νέα περιβάλλοντα, οι διαφορές μεταξύ τους αυξάνονταν

Associated Press
Ουάσινγκτον
Το ανθρώπινο είδος όχι μόνο δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται, αλλά αντίθετα εξελίσσεται πολύ ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν, κάνοντας τους ανθρώπους όλο και πιο διαφορετικούς μεταξύ τους, δείχνει εκτεταμένη γενετική ανάλυση.

Οι σημερινοί άνθρωποι διαφέρουν από τους προγόνους τους που έζησαν πριν από 5.000 χρόνια περισσότερο από ότι διέφεραν οι άνθρωποι αυτοί από τους ξάδελφούς τους Νεάντερταλ, εκτιμά η αμερικανική ομάδα που υπογράφει τη δημοσίευση στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η επιτάχυνση της αλλαγής οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και στην εγκατάσταση σε νέα περιβάλλοντα, που απαιτούσαν και νέες προσαρμογές, εξηγεί ο Χένρι Χάρπεντινγκ, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

«Η περισσότερη από αυτή την επιτάχυνση συνέβη τα τελευταία 10.000 χρόνια, βασικά σε αντιστοιχία με την πληθυσμιακή έκρηξη μετά την εφεύρεση της γεωργίας», δήλωσε στο Reuters. Στο διάστημα αυτό, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε από τα λίγα εκατομμύρια στα εξίμισι εκατομμύρια.

Η έρευνα βασίστηκε σε εκτεταμένη γενετική σύγκριση του πλησιέστερου συγγενή μας, του χιμπατζή, με 270 ανθρώπους που ανήκουν σε τέσσερις εθνικούς πληθυσμούς: Κινέζους Χαν, Ιάπωνες, Αφρικανούς Γιουρόμπα και Μορμόνους της Γιούτα οι οποίοι κατάγονταν από τη βόρεια Ευρώπη. Οι επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από 100.000 χρόνια και από εκεί επεκτάθηκε στην Ευρώπη και την Ασία.

Οι ερευνητές αναφέρουν παραδείγματα της εξέλιξης στους διαφορετικούς ανθρώπινους πληθυσμούς.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μεγάλη ποικιλία... χρωμάτων στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Οι πρώτοι άνθρωποι ήταν σκουρόχρωμοι, καθώς στην Αφρική η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι υψηλή. Καθώς μετανάστευσαν βορειότερα, χρειάστηκε να γίνουν πιο ανοιχτόχρωμοι, ώστε το δέρμα να απορροφά περισσότερη ακτινοβολία και να παράγει έτσι αρκετή βιταμίνη D.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά τη διατροφή:Στην Κίνα και στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, οι ενήλικοι άνθρωποι δεν μπορούν να πιουν γάλα, καθώς έχουν χάσει την ικανότητα να χωνεύουν το σάκχαρο λακτόζη, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε όλα τα ενήλικα θηλαστικά.

Στη βόρεια Ευρώπη, όμως, όπου διαδόθηκε ευρέως η κτηνοτροφία, οι ενήλικες μπορούν να πιουν γάλα, καθώς το γονίδιο του ενζύμου λακτάση, που απαιτείται για τη διάσπαση της γλυκόζης, διατηρείται μόνιμα ενεργό.

Η προσαρμογή διαφορετικών πληθυσμών σε διαφορετικά περιβάλλοντα τελικά μείωσε την ομοιομορφία των ανθρώπων τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Περίπου το 7% των ανθρώπινων γονιδίων υπόκεινται σήμερα σε ταχεία εξέλιξη, εκτιμούν οι ερευνητές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press