Η Φυσική επιλογή και τα οδοντωτά φύλλα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Πάντα εν σοφία εποίησεν... δια της Φυσικής Επιλογής!

Διερωτηθήκατε ποτέ, γιατί μερικά φύλλα έχουν οδοντωτά φύλλα; Το περιοδικό Science Illustrated Νο 19, του Οκτωβρίου 2006, στη σελίδα 10, δίνει μια απάντηση:

.

Τα περισσότερα φύλλα είναι οδοντωτά στην περιφέρεια τους. Για ποιο λόγο;

Τα φύλλο είναι ένα είδος ηλιακού συλλέκτη, όπου πραγματοποιείται, ως επί το πλείστον, η φωτοσύνθεση των φυτών. Η φωτοσύνθεση απαιτεί διοξείδιο του άνθρακα, που το φυτά το συλλέγουν, μεταξύ άλλων, από τις άκρες των φύλλων- η οδόντωση αυξάνει, λοιπόν, το συνολικό μήκος της περιφέρειας τους. Γι' αυτό, πολλοί βοτανολόγοι θεωρούν ότι τα «δόντια» δίνουν ένα πλεονέκτημα στα φυλλοβόλα δέντρα, κατά την εποχή του χρόνου που το φυτό αναπτύσσεται.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που διαπίστωσαν ότι τα δέντρα με οδοντωτά φύλλα έχουν πιο αποδοτική φωτοσύνθεση.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα είδη δέντρων με οδοντωτά φύλλα σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, όπου η εποχή της ανάπτυξης των φυτών διαρκεί λίγο. Με βάση αυτό, η ποσότητα απολιθωμένων οδοντωτών φύλλων που ανακαλύπτονται μπορεί να βοηθήσει σε εκτιμήσεις για το κλίμα διαφόρων περιόδων του μακρινού παρελθόντος.

 

Σίγουρα τα παραπάνω, στοιχεία του περιοδικού Σάιενς, για έναν Χριστιανό δεν είναι επαρκή από μόνα τους. Βεβαίως η Φυσική Επιλογή μας δίνει τον λόγο που τα φύλλα αυτά είναι οδοντωτά. Όμως από την άλλη μεριά, ένας Χριστιανός θέλει να βλέπει τον Θεό πίσω από το κάθε τι, και την άμετρη σοφία Του πίσω από τα έργα του.

Η Φυσική Επιλογή δεν μπορεί να ειδωθεί από μόνη της ως "ο λόγος" που τα φύλλα έχουν δόντια γύρω τους. Αλλά αυτός ο μηχανισμός, αντανακλά τη σοφία Εκείνου που προγραμμάτισε αυτή τη λειτουργία στην κτίση Του.

Εδώ ίσως ένας Δημιουργιστής, πει το εξής:

"-Εφ' όσον η Σοφία του Θεού είναι δεδομένη, για ποιο λόγο να καταφύγουμε στη Φυσική Επιλογή; Με δεδομένη τη σοφία του Θεού για μια τέτοια πρόβλεψη, η Φυσική Επιλογή δεν χρειάζεται!"

Όμως, αν το καλοσκεφθούμε, ούτε η σοφία του Θεού είναι πλήρης, ως απάντηση για τα οδοντωτά φύλλα! Για σκεφθείτε το εξής:

Εάν η κατασκευή των φύλλων με "δόντια", τριγύρω, είναι ένα αριστοτεχνικό κατασκεύασμα του Θεού, που τα κάνει να λειτουργούν αποδοτικότερα, από τα άλλα που δεν έχουν "δόντια", τότε ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ ΕΤΣΙ; Γιατί άλλα φύλλα, είναι λιγότερο αποδοτικά; Γιατί ο Θεός δεν έδρασε το ίδιο σοφά σε όλα του τα δημιουργήματα;

Σε ένα τέτοιο ερώτημα, η Φυσική Επιλογή δίνει τη μοναδική σωστή διάσταση: Ο Θεός κατασκεύασε τα φύλλα, μέσω της Φυσικής Επιλογής. Ο Θεός δεν έπλασε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, αλλά η Πανσοφία Του αναδεικνύεται, από το ότι είναι ο Κατασκευαστής ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ αυτού, που κάνει δυνατή την διαρκή εξέλιξη των μορφών ζωής, σε όλο και αποδοτικότερα συστήματα. Και έτσι, πάντοτε κάποια είναι καλύτερα και αποδοτικότερα από κάποια άλλα, γιατί όλα βρίσκονται σε μια διαρκή ανέλιξη!

Είναι μεγάλο σφάλμα να προσπαθεί κάποιος να απομονώσει τη Φυσική Επιλογή από τον Κατασκευαστή της. Όπως είναι σφάλμα, το να προσπαθεί κάποιος να μειώσει και να υποτιμήσει αυτό το τόσο μεγαλειώδες γενετικό εξελικτικό πρόγραμμα, που έθεσε ο Θεός σε λειτουργία, μέσω της Φυσικής Επιλογής!