Γενετική εκτίμηση για το αρχαιότερο φυτό της ξηράς

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Η παλαιοντολογία, καλείται να επιβεβαιώσει το πόρισμα των εκτιμήσεων των γενετιστών

Δεν είναι πλέον ερώτημα το αν τα πλάσματα της γης εξελίχθηκαν. Αυτό είναι επιβεβαιωμένο. Τώρα πλέον, είναι ερώτημα, το ΠΟΤΕ και ΠΩΣ συνέβη αυτή η εξέλιξη. Και οι γενετιστές, κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τον χρόνο της εξέλιξης, και περιμένουν από τους Παλαιοντολόγους να το επιβεβαιώσουν πρακτικά.

.

Μετά από γενετικές έρευνες που έγιναν σε σύγχρονα φυτά, μύκητες και ζώα διαπιστώθηκε ότι τα πρώτα φυτά και μύκητες αναδύθηκαν από τη θάλασσα και αποίκησαν την επιφάνεια της γης πολύ νωρίτερα από ό,τι μέχρι σήμερα πίστευαν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εμφάνισή τους τόσο πρώιμα ίσως επηρέασε σημαντικά το κλίμα και την εξέλιξη της ζωής στη γη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science στις 10 Αυγούστου 2001.

Επιστήμονες από το Pennsylvania State University διαπίστωσαν ότι τα πρώτα φυτά με τη μορφή βρύων εμφανίστηκαν στη γη περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια πριν και οι εδαφικοί μύκητες, με τη μορφή των λειχήνων περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι εδαφικοί μύκητες προέκυψαν από την εξέλιξη μυκήτων που ζούσαν σε υδάτινα οικοσυστήματα Μέχρι τότε οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα φυτά και οι μύκητες εμφανίστηκαν στη γη πριν 480 εκατομμύρια χρόνια, άποψη βασισμένη σε απολιθώματα που έχουν βρεθεί. Πριν την έρευνα αυτή επικρατούσε η άποψη ότι η γη την εποχή εκείνη καλυπτόταν από βράχους και δεν ζούσαν σε αυτήν παρά κάποια είδη βακτηρίων και άλγες. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν έχουν βρεθεί απολιθώματα γιατί οι οργανισμοί αυτοί ήταν δύσκολο να απολιθωθούν επειδή αποτελούνταν από μαλακούς ιστούς.

Η έρευνα έγινε υπό την καθοδήγηση του βιολόγου Blair Hedges, ο οποίος μελέτησε πολλά γονίδια των σύγχρονων απογόνων αυτών των πρωτόγονων οργανισμών. 119 από αυτά τα γονίδια, που απαντώνται σε σύγχρονα είδη φυτών, μυκήτων και ζώων, αποτέλεσαν για τους επιστήμονες ''μοριακά ρολόγια''. Τα 119 γονίδια έχουν συσσωρεύσει μεταλλάξεις με το πέρασμα του χρόνου σε έναν σχετικά σταθερό ρυθμό, τέτοιες που επιτρέπουν την εκτίμηση της σχετικής χρονολόγησης της καταγωγής των ειδών. ''Επειδή οι μεταλλάξεις αυτές συνέβαιναν σε κανονικά χρονικά διαστήματα, ενώ τα είδη εξελίσσονταν σε νέες μορφές, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για την καταγραφή της εξελικτικής ιστορίας των ειδών'', σημειώνει ο Hedges.

Ο Hedges υποστηρίζει ότι τα φυτά άνοιξαν το δρόμο για την ξαφνική εμφάνιση των ζώων στο Κάμβριο -530 εκατομμύρια χρόνια πριν- μέσω της αύξησης του οξυγόνου και της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ''παγιδεύει'' την ηλιακή ακτινοβολία, πιθανά να ήταν αιτία για την έναρξη μιας περιόδου που οι πάγοι κάλυπταν περιοδικά τη γη, περίπου 580 με 750 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα.

Η Linda Graham, βιολόγος στο University of Wisconsin, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί με χρονικά αντίστοιχα απολιθώματα. ''Πιστεύω ότι η έρευνα των παλαιοντολόγων θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση μικρο-απολιθωμάτων σε αρχαιότερα πετρώματα'', τονίζει η Graham.

 

Είναι εντυπωσιακό, ότι τα όλο και νεότερα ευρήματα των Παλαιοντολόγων και των Γενετιστών, όχι μόνο δεν αποκαλύπτουν ως νεότερη την ιστορία των πλασμάτων της γης, αλλά αντίθετα με αυτό που θα περίμεναν οι Δημιουργιστές, την "σπρώχνουν" όλο και ενωρίτερα στο παρελθόν!