Ο τρομερός velociraptor ήταν καλυμμένος με φτερά

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Άλλος ένας δεινόσαυρος, αποδεικνύεται "πτηνοειδής"

Στα πλαίσια των άρθρων που έχουμε παρουσιάσει με δεινοσαύρους που είχαν φτερά, (κάτι που αποδεικνύει την καταγωγή των πουλιών από δεινοσαύρους), παρουσιάζουμε ένα ακόμα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.in.gr, στις 21/9/2007, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=833733&lngDtrID=252

.
Δεινόσαυρος με πούπουλα

Ουάσινγκτον
Ο σαρκοβόρος δεινόσαυρος velociraptor (ταχυάρπαγας), γνωστός από τον ρόλο του στην ταινία Jurassic Park, φαίνεται ότι ήταν καλυμμένος με φτερά, όπως και άλλοι συγγενείς των πτηνών, αποκαλύπτει η προσεκτική ανάλυση απολιθωμάτων από την Μογγολία.

Τα πουλιά, που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 150 εκατ. χρόνια, στο μέσο της κυριαρχίας των ερπετών, πιστεύεται ότι κατάγονται από φτερωτούς δεινόσαυρους. Ίχνη απολιθωμένων πούπουλων έχουν βρεθεί σε διάφορους δεινόσαυρους στην περιοχή της Κίνας, και ο velociraptor προστίθεται τώρα στη λίστα.

Ερευνητές του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εξέτασαν το βραχιόνιο οστό ενός velociraptor και εντόπισαν στην ωλένη τα φυμάτια πάνω πάνω στα οποία ήταν συνδεδεμένα τα πούπουλα.

Η ανακάλυψη των χαρακτηριστικών προεξοχών, που απαντώνται σήμερα σε πολλά πτηνά, «σημαίνει ότι ο velociraptor είχε σίγουρα φτερά. Ήταν κάτι που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, κανείς όμως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει» δήλωσε στο Reuters o Αλαν Τέρνερ, μεταπτυχιακός φοιτητής παλαιοντολογίας και κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης στο περιοδικό Science.

Ο velociraptor ήταν στην πραγματικότητα πολύ μικρότερος από ό,τι στην ταινία, με βάρος γύρω στα 15 κιλά και ύψος ένα μέτρο, περίπου όσο ένας μεγαλόσωμος κόνδορας. Εκτός από κοφτερά δόντια, ο δεινόσαυρος διέθετε και ένα νύχι σαν δρεπάνι σε κάθε πόδι, με το οποίο έσκιζε τις σάρκες των θυμάτων του.

Είχε κοντά άνω άκρα, συγκριτικά με τα πτηνά, ένδειξη ότι δεν μπορούσε να πετάξει, γράφουν οι ερευνητές.

Τα φτερά ίσως χρησίμευαν για επίδειξη, όπως στα παγώνια, για την κατασκευή της φωλιάς, για έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, ή για βοήθεια στους ελιγμούς την ώρα που ο δεινόσαυρος έτρεχε.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press