Βρέθηκε στην Αργεντινή «χαμένος κρίκος» χορτοφάγων και σαρκοφάγων δεινοσαύρων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ερπετό με ευρύ μενού

Μία ακόμα ανακάλυψη συμπληρώνει τα κενά μας για τα αρχαία ερπετά. Ακολουθεί η είδηση της ανακάλυψης, όπως δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2009, στο http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=987281&lngDtrID=252.

.
Associated Press
Μπουένος Αϊρες

Τα απολιθωμένα οστά ενός παμφάγου δεινοσαύρου, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο «χαμένος κρίκος» ανάμεσα στους φυτοφάγους και τους σαρκοφάγους συγγενείς του, ανακαλύφθηκε σε προστατευόμενη περιοχή της βορειοδυτικής Αργεντινής, ανακοίνωσαν παλαιοντολόγοι.

«Πρόκειται για ένα παμφάγο που αντιστοιχεί στον χαμένος κρίκο μεταξύ των [δίποδων] σαρκοφάγων δεινοσαύρων και γιγαντιαίων, τετράποδων χορτοφάγων δεινοσαύρων. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της προέλευσης των δεινοσαύρων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Όσκαρ Αλκομπέρ, διευθυντής του Μουσείου Φυσικών Επιστημών του Σαν Χουάν.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση Public Library of Science One. «Επιλέξαμε την επιθεώρηση PLoS One γιατί είναι ένα [ελεύθερο] διαδικτυακό μέσο, κάτι που ευνοεί τον εκδημοκρατισμό των επιστημών» σχολίασε ο ερευνητής.

O Αλκομπέρ και ο παλαιοντολόγος Ρικάρντο Μαρτίνεζ ανακάλυψαν τα απολιθώματα το 2006 στο πάρκο «Ιτσιγουαλάστο-Κοιλάδα της Σελήνης».

Υπολογίζουν ότι το παμφάγο ερπετό έζησε πριν από 228 εκατ. χρόνια, περίπου 163 εκατ. χρόνια πριν οι δεινόσαυροι εξαφανιστούν από την πρόσκρουση ενός αστεροειδή στην χερσόνησο Γιουκατάν του σημερινού Μεξικού.

Η Αργεντινή είναι γνωστή για τον πλούτο της σε απολιθώματα δεινοσαύρων. Ο μεγαλύτερος χορτοφάγος δεινόσαυρος του κόσμου, ο «αργεντινόσαυρο», βρέθηκε το 1989 στην επαρχία Νεκέν.

Ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος, ο «γιγανοτόσαυρος» ήρθε στο φως το 1993 στην ίδια περιοχή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό