Εξελικτικός Μιμητισμός Πεταλούδων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Η Εξελικτική διαδικασία είναι δυναμική. Και οι μέθοδος του μιμητισμού και της εξαπάτησης είναι καθοριστική σ' έναν ανταγωνιστικό κόσμο.

Στο ένθετο της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής 15/7/2007 με θέμα την Εξέλιξη, από επιλογή της εφημερίδας New York Times, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Το θέμα του Εξελικτικού μιμητισμού.

.

Τα διάφορα εξελισσόμενα πλάσματα της γης, συχνά για να ξεγελάσουν τους εχθρούς τους εξελίσσονται με τρόπους που μιμούνται άλλα διαφορετικά πλάσματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι οι ακόλουθες πεταλούδες, δύο πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ειδών. Το ένα είδος απ' αυτές, έχει πολύ άσχημη γεύση, και τα πουλιά το αποφεύγουν. Αλλά το δεύτερο, έχει για τα πουλιά καλή γεύση. Όμως οι πεταλούδες αυτού του είδους, που μιμούνται τα χρώματα των πεταλούδων του άλλου είδους, κάνουν τα πουλιά να αποφεύγουν και αυτές!

Το ακόλουθο παράδειγμα, είναι μία ακόμα απόδειξη της Εξέλιξης, καθώς βλέπουμε διαφορετικά είδη, να μιμούνται το ένα το άλλο, ώστε να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτό.

Μία πεταλούδα που τα χρώματά της κάνουν τα πουλιά να την αποφεύγουν, γλιτώνει, και δημιουργεί απογόνους οι οποίοι επίσης ξεφεύγουν από τα πουλιά. Σύντομα όλες οι πεταλούδες της επόμενης γενιάς, μοιάζουν στις πεταλούδες τις οποίες μιμήθηκαν τα μεταλλαγμένα γονίδιά τους.

 

 

Η πεταλούδα του Αμαζονίου Heliconius numata παρουσιάζει πολυμορφία και παίρνει μία από τις επτά μορφές που φαίνονται στις εικόνες (στην κάτω σειρά). Κάθε μία από τις μορφές της Η. numata αποτελεί τέλεια μίμηση ενός από τα διαφορετικά είδη του γένους melinaea (πάνω σειρά).

Μία ενιαία και στενά συνδεδεμένη δέσμη γονιδίων φαίνεται πως ελέγχει τις διάφορες αποκλίσεις στο σχέδιο των φτερών της που θυμίζει τίγρη. Οι ερευνητές υποψιάζονται πως αυτό το «υπεργονίδιο» εξηγεί τόσο το ευρύ φάσμα σχεδίων όσο και την ευκολία της στη μίμηση.