Γενετική και απολιθωματική ιστορία της μέλισσας

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Η μέλισσα έγινε το 5ο έντομο, του οποίου αποκωδικοποιήθηκε το DNA

Η μέλισσα είναι από τους πρώτους οργανισμούς που όφειλε η ανθρωπότητα να αποκωδικοποιήσει, για τον σημαντικό ρόλο της στη ζωή μας. Και η αποκωδικοποίηση αυτή, μας έδωσε στοιχεία για την ιστορία της!

.

Η ιστοσελίδα in.gr στις 26/10/06, παρουσίασε τις τελευταίες ως τότε έρευνες για τη μέλισσα και την εξέλιξή της, μέσα από την αποκωδικοποίηση του DNA της, και το αρχαιότερο γνωστό ως τότε απολίθωμά της, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=749819&lngDtrID=252:
 

Ζωή στην κυψέλη
Η ιστορία της μέλισσας μέσα από το γονιδίωμα και το αρχαιότερο απολίθωμά της

Οι μέλισσες διαχωρίστηκαν από τις σφήκες πριν από 100 εκατ. χρόνια


Το Βήμα
Ουάσινγκτον

Διεθνής ερευνητική κοινοπραξία δημοσίευσε την πλήρη γενετική αλληλουχία της μέλισσας, ενώ ανεξάρτητη ομάδα Αμερικανών εντομολόγων παρουσίασε την αρχαιότερη γνωστή μέλισσα, παγιδευμένη σε ένα κομμάτι κεχριμπαριού 100 εκατ. ετών.
Η προϊστορική μέλισσσα είναι 35-40 εκατ. χρόνια παλαιότερη από το αμέσως νεότερο γνωστό απολίθωμα, και παρουσιάζει ανάμικρα χαρακτηριστικά των σύγχρονων μελισσών και των προγόνων τους, σαρκοφάγων σφηκών από την Αφρική.

Η πρωτόγονη μέλισσα, σε μέγεθος κουνουπιού, βρέθηκε στη Μιανμάρ (πρώην Βορμανία) και κατατάσσεται στο είδος Μelittoshpex burmensis, αναφέρουν στο περιοδικό Science οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον στο Κορβάλις.

Πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό είδος μέλισσας που γονιμοποιούσε με γύρη τα μικροσκοπικά άνθη που υπήρχαν πριν από 100 εκατ. χρόνια.

Σήμερα υπάρχουν 16.000 είδη μελισσών που συνεργάζονται με τα λουλούδια για αμοιβαίο όφελος.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την περιγραφή της αρχαιότερης μέλισσας, ανεξάρτητη ερευνητική κοινοπραξία, με τη συμμετοχή 170 επιστημόνων, παρουσιάζει στο Nature το πλήρες γονιδίωμα της σύγχρονης μέλισσας, αποτελούμενο από 10.157 γονίδια. Η γνωστή μας μέλισσα, Apis mellifera, γίνεται έτσι το πέμπτο έντομο του οποίου γίνεται γνωστή η γενετική αλληλουχία.

«Το πρόγραμμα του γονιδιώματος της μέλισσας μας εισάγει σε μια λαμπρή εποχή για τη μελέτη της μέλισσας προς όφελος της γεωργίας, της αγροτικής έρευνας και της ανθρώπινης υγείας» δήλωσε στο Reuters ο Τζον Ρόμπερτσον, επικεφαλής των ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Η ανάλυση του DNA αποκαλύπτει ότι η σύγχρονη μέλισσα πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική και μετακινήθηκε προς την Ευρώπη σε δύο ξεχωριστά μεταναστευτικά κύματα.

Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι η μέλισσα διαθέτει πολύ περισσότερα γονίδια που ελέγχουν την όσφρηση, σε σχέση με τα κουνούπια ή τις μύγες, αλλά πολύ λιγότερα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση.

Η συνεχιζόμενη ανάλυση ίσως αποκαλύψει στο μέλλον και γονίδια που σχετίζονται με την κοινωνική οργάνωση. Προς το παρόν παραμένουν άγνωστοι οι γενετικοί παράγοντες που ρυθμίζουν την κατανομή εργασιών στην κυψέλη και επιτρέπουν στη βασίλισσα να ζει δεκα φορές περισσότερο από τις εργάτριες.

Newsroom ΔΟΛ