Tiktaalik: Ένας χαμένος κρίκος της εξέλιξης των Αμφιβίων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ένα ψάρι με πόδια, είναι ένας ακόμα κρίκος στις γνώσεις μας για την μακρά εξελικτική μας πορεία

Μιλήσαμε σε άλλο άρθρο για την εξέλιξη των Αμφιβίων, και παρουσιάσαμε εκεί αρκετούς εκπροσώπους της εξέλιξης αυτής. Όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει, ότι ολοκληρώθηκαν οι γνώσεις μας για τους μακρινούς μας αυτούς προγόνους, καθώς ο Θεός μέσω της Φυσικής Επιλογής, διαμόρφωνε τα σώματα των ζώων της ξηράς!

.

Για να φθάσουμε από το ψάρι στα αμφίβια, δεν ήταν τόσο απλό. Πολλές ενδιάμεσες μορφές ζωής είδαν το φως, ώσπου να πατήσουν σταθερά στη γη τα πρώτα τετράποδα.

Μία από αυτές τις ενδιάμεσες μορφές ζωής, ήταν το tiktaalik. Και για την ανακάλυψη αυτή, έγραψε το περιοδικό Science Illustrated Νοεμβρίου 2006, Νο 20, σελ. 20, 21:

 

Απολίθωμα σηματοδοτεί χαμένο κρίκο

Μεγάλο ψάρι βγήκε στη στεριά πριν από 375 εκατομμύρια χρόνια


Σε σκληρό, Βραχώδες έδαφος στη νήσο Ellesmere του αρκτικού Καναδά, περίπου 900 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο, μια ομάδα Αμερικανών παλαιοντολόγων βρήκε αυτό που έψαχνε επί πέντε χρόνια: ένα καλό διατηρημένο απολίθωμα ενός ζώου που είναι ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στα ψάρια και τα πρώτα τετράποδα ζώα, τα οποία βγήκαν στη στεριά πριν από 375 εκατομμύριο χρόνια. Το νέο αυτό είδος, που ονομάζεται Tiktaalik roseae, έχει κρανίο, αρθρωτό αυχένα, πλευρικά οστά και τμήματα άκρων που θυμίζουν τα αντίστοιχα των πρώτων χερσαίων τετραπόδων. Το ζώο έχει επίσης μια μη εξελιγμένη γνάθο, πτερύγια και λέπια, όπως τα ψάρια.

Το κροκοδειλόμορφο ψάρι ήταν αμφίβιο

 

To Tiktaalik ήταν ένα αρπακτικό με κοφτερά δόντια, κροκοδειλόμορφο κεφάλι μήκους 20 εκατοστών και πεπλατυσμένο κορμό. Τα πετρώματα της περιοχής όπου βρέθηκε το ζώο δείχνουν ότι αυτό ζούσε σε ρηχά νερά - ίσως και στη στεριά για. σύντομα χρονικά διαστήματα, Το Tiktaalik δεν είχε πάνω από τα βράγχιά του το οστέινο πλέγμα που έχουν τα ψάρια και που τα βοηθάει να αυξάνουν την πρόσληψη οξυγόνου από το νερό. Γι' αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ζώο ανέπνεε περίπου όπως τα χερσαία ζώα. Επίσης, τα πτερύγια του Tiktaalik δείχνουν ότι το αρχέγονο αυτό ζώο διέθετε πρόωρες υποτυπώδεις αρθρώσεις στα πόδια, καθώς και αγκώνες. Έτσι, μπορούσε να ανασηκώνεται στα μπροστινά του πόδια, κάνοντας τις πρώτες κάμψεις στον κόσμο.

Παρ' όλο που το Tiktaalik μοιάζει με τετράποδο, δεν παύει να έχει έντονα χαρακτηριστικά ψαριού. Για παράδειγμα, το άκρα του δεν έχουν δάχτυλα όπως των τετραπόδων. Οι ερευνητές σκέφτονται να επιστρέψουν στη νήσο Ellesmere και να αναζητήσουν ένα απολίθωμα που να είναι ακόμη πιο κοντά στη χρονική περίοδο κατά την οποία τα σπονδυλωτά πάτησαν για πρώτη φορά στη στεριά.