Το αρχαιότερο γνωστό σπίτι από τον Χόμο Ερέκτους

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Πριν από το είδος μας, ένα πρωτόγονο είδος ανθρώπου, έφτιαχνε τα σπίτια του και τα εργαλεία του με τα μέσα της εποχής

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, το σπίτι είναι για την ανθρωπότητα ένα απαραίτητο μέσο διαβίωσης. Από πόσο πριν όμως; Από πότε έχουμε τις αρχαιότερες μαρτυρίες για την ύπαρξη τέτοιων κατασκευών;

.

Η επιστημονική έρευνα για τις ρίζες του ανθρώπου, θέτει ερωτήματα όπως: "Από πότε ο άνθρωπος είναι νοήμων; Και πόσο νοήμων ήταν σε κάθε περίοδο;" Για την απάντηση τέτοιων ερωτημάτων, είναι πολύ σημαντικές οι ανακαλύψεις αντικειμένων και κατασκευών που άφησαν πίσω τους προηγούμενα είδη ανθρώπων. Από τις κατασκευές τους, μπορούμε να συμπεράνουμε ως κάποιο βαθμό, το πόσο είχε αναπτυχθεί σε αυτούς η νοημοσύνη.

Ένα είδος το οποίο γνωρίζουμε ότι είχε ξεφύγει από την απλή κατασκευή εργαλείων, (άρα ήταν εξυπνότερο από τους Αυστραλοπιθήκους που απλώς κατασκεύαζαν εργαλεία), είναι ο Χόμο Ερέκτους. Γιατί στην εποχή του, όχι μόνο έχουμε καλύτερα εργαλεία και χρήση της φωτιάς, αλλά και ίχνη σπιτιών!

Για την αρχαιότερη γνωστή ανακάλυψη σπιτιού Χόμο Ερέκτους, ως το 2000, έγραψε τη χρονιά εκείνη το περιοδικό Περισκόπιο της Επιστήμης, (Νο 238, του Απριλίου 2000, στη σελίδα 12), το ακόλουθο άρθρο:

Η κατοικία του Homo Εrectus

Ιάπωνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα υπολείμματα της αρχαιότερης γνωστής ανθρώπινης κατοικίας, στους λόφους Chichibu, Βόρεια του Τόκυο. Το γεωλογικό στρώμα που καλύπτει τα ευρήματα χρονολογείται σε 500.000 χρόνια, εποχή κατά την οποία στην περιοχή ζούσε ο Homo Εrectus.

Ανακαλύφθηκαν 10 εντυπώματα πασάλων, τοποθετημένα σε δύο ακανόνιστα πεντάγωνα, που αποτελούσαν πιθανότατα τον σκελετό για δύο καλύβες. Διάσπαρτα στη γύρω περιοχή βρέθηκαν ακόμα 30 λίθινα εργαλεία του τύπου που χρησιμοποιούσε το παραπάνω ανθρώπινο είδος.

Το ενδιαφέρον αυτό εύρημα αποτελεί την αρχαιότερη γνωστή κατασκευασμένη από τον άνθρωπο δομή. Μέχρι σήμερα ανάλογα ευρήματα υπήρχαν στην Terra Amata της Γαλλίας, χρονολογούμενα σε 200.000 -400.000 χρόνια.

Τα ευρήματα της Ιαπωνίας είχαν κατασκευαστεί σ' ένα επίπεδο τμήμα εδάφους με εποπτική θέα σ' έναν ποταμό. Οι οπές είχαν διανοιχθεί σε ηφαιστειογενές έδαφος, ενώ είχαν συμπληρωθεί με χαλαρό υλικό, πολύ διαφορετικής σύστασης. Τελικά, είχαν καλυφθεί από ιζηματογενή πετρώματα που απέθεσε ο ποταμός.

 

Κρανίο Χόμο Ερέκτους. Είναι εμφανείς οι διαφορές του από το κρανίο του σημερινού ανθρώπου Χόμο Σάπιενς - Σάπιενς

Όπως ανακοίνωσε ο έφορος του Πανεπιστημιακού Μουσείου Meiji του Τόκυο Kazutaka Shimada, οι οπές σχηματίζουν δύο πεντάγωνα διαμέτρου 1,3 και 1,7 m. Γενικά είναι τοποθετημένες σε ίσες αποστάσεις, εκτός από το προς νότο ζεύγος, το οποίο απέχει λίγο περισσότερο, σχηματίζοντας ίσως την είσοδο. Στη γύρω περιοχή βρέθηκαν 30 λίθινα εργαλεία, κυρίως αδρά κοπτικά εργαλεία από σχιστόλιθο και ποικιλία χαλαζία, επτά από τα οποία εντοπίστηκαν εντός των δύο πενταγώνων.

Πρόκειται για μια πολύτιμη ένδειξη του τρόπου ζωής του Homo erectus, για τον οποίο ελάχιστα είναι γνωστά. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν επρόκειτο για προσωρινά ή μόνιμα καταλύματα, αφού το είδος αυτό επιβίωνε ως τροφοσυλλέκτης, και έτσι συχνά ήταν υποχρεωμένο να μετακινείται σε νέες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση όμως αποδεικνύει ότι ο πρώιμος αυτός ανθρώπινος τύπος χρησιμοποιούσε την τεχνολογία για να οργανώνει το περιβάλλον του. Γνώριζε να κατασκευάζει μια δομή, έναν πολιτιστικό χώρο, διαχωρίζοντας το "εσωτερικό- από το εξωτερικό". Οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι οι πρώιμοι αυτοί άνθρωποι διέθεταν τη γνωστική αυτή ικανότητα, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχαν άλλες αποδείξεις αξιοποίησης της.

Νέο ευρήματα αποκαλύπτουν πώς ζούσε και κυνηγούσε ο Homo erectus.