Συνήθη χαρακτηριστικά Δημιουργιστών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Δημιουργισμός

Ο φανατισμός, η αμάθεια και η ημιμάθεια δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν Χριστιανούς.

Οι Δημιουργιστές είναι συνήθως πιστοί άνθρωποι στον Θεό. Και ένας πιστός άνθρωπος οφείλει να κρατά τη σκέψη του ανοικτή στην αλήθεια, μακριά από κάθε είδους προκαταλήψεις και εμμονές. Οι αληθινοί λάτρεις του Θεού, οφείλουν να είναι πάντοτε στο πλευρό της αληθείας, και να αποτελούν τους σημαντικότερους υπερασπιστές της, πρόθυμοι να αποδεχθούν τα λάθη τους, και να την αναγνωρίσουν όπου τη βρουν. Δυστυχώς όμως, η συντριπτική πλειονότητα των Δημιουργιστών, επιδεικνύει τα αντίθετα χαρακτηριστικά!

.

Ως Χριστιανός μου είναι δυσάρεστο να διαπιστώνω κάποια αρνητικά πράγματα για ορισμένους ομοπίστους μου, που πρόσκεινται στον Δημιουργισμό. Ως Χριστιανός όμως, νιώθω επίσης την υποχρέωση να τους επισημάνω αυτά που διαπιστώνονται (κατά γενική ομολογία) γι' αυτούς, με την ελπίδα ότι κάποιοι απ' αυτούς θα τα σκεφθούν και θα διορθώσουν την πορεία τους, προς δόξαν Θεού. Πρόκειται για κάποια χαρακτηριστικά που συναντώ διαρκώς μεταξύ Δημιουργιστών ομοπίστων μου, και θλίβομαι πραγματικά, βλέποντας ότι στο φανατισμό και την αμάθεια δεν ξεχωρίζουν από τους αθεϊστές ή τους αιρετικούς, τους οποίους κατηγορούν (δικαίως) για όλα αυτά.

Δεν θέλω να πω ότι όλοι οι Δημιουργιστές είναι έτσι. Αμαθείς ή Ημιμαθείς, ναι. Είναι όλοι τους. Φανατικοί όμως δεν είναι όλοι. Κι εγώ άλλωστε, (όπως και πολλοί καλοί μου φίλοι), υπήρξα ημιμαθής Δημιουργιστής κάποτε, ποτέ όμως δεν υπήρξα φανατικός, γι' αυτό και όλοι μας μόλις πληροφορηθήκαμε τα υπάρχοντα ντοκουμέντα, σπεύσαμε να διορθώσουμε τις απόψεις μας. Σε αυτή τη διόρθωση κάποιων αδελφών μας αποσκοπεί το παρόν άρθρο, και όχι στο να τους θυμώσει ή να τους κατηγορήσει. Γιατί κατά την Αγία Γραφή: "πληγές φίλου πιστές. Φιλήματα όμως εχθρών, πολυάριθμα". Και παρά το ότι μερικά πράγματα θα κάνουν αυτό το άρθρο δυσάρεστο για πολλούς, για κάποιους Χριστιανούς ίσως σημάνει το σημείο στροφής προς την αλήθεια του παρόντος θέματος, μακριά από κάθε φανατισμό. Δεν θέλουμε να χαϊδέψουμε αυτιά. Αντιθέτως, θέλουμε "να τα τραβήξουμε" για να συνεφέρουμε τους αδελφούς μας αυτούς, που θέλουν να τα κρατούν κλειστά από φανατισμό και αμάθεια!

 

Αμάθεια ή Ημιμάθεια

Οι περισσότεροι Δημιουργιστές είναι ΑΜΑΘΕΙΣ, ή στην καλύτερη περίπτωση ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ. Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ Δημιουργιστής που να έχει μελετήσει το θέμα της Εξέλιξης και την Ορθόδοξη δογματική σε βάθος, και που να παραμένει στον Δημιουργισμό. Είναι κανόνας, ο πληροφορημένος και μελετημένος Δημιουργιστής, να παύει να είναι Δημιουργιστής!

Οι περισσότεροι Δημιουργιστές, δεν έχουν καθίσει ποτέ να αφιερώσουν κόπο και μελέτη για να ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ τι διδάσκει η θεωρία της Εξέλιξης. Διαβάζουν ΠΡΟΧΕΙΡΑ μερικά άρθρα, πάντοτε με πνεύμα ΚΑΤΑΚΡΙΣΗΣ και ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ. Δεν τα διαβάζουν για να τα κατανοήσουν, αλλά για να βρουν σε αυτά λόγους που θα δικαιολογούν τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις τους, για το τι ΠΡΕΠΕΙ να πιστεύουν. Και κάποιος που θέλει να βρει προβλήματα σε κάποιο κείμενο, ή σε κάποια θεωρία, ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ, διαστρεβλώνοντας πλήθος νοημάτων και εννοιών! Το ίδιο δεν κάνουν άραγε οι "κριτικοί της Βίβλου"; Δεν βρίσκουν προβλήματα διαβάζοντάς την, εκεί που ΔΕΝ υπάρχουν; Σε τι διαφέρει λοιπόν από αυτούς ένας Δημιουργιστής, που διαβάζει ΚΑΚΟΠΙΣΤΑ την Εξελικτική θεωρία;

Δεν θα ήταν σωστότερο αντί να την έχει απορρίψει εκ των προτέρων, να προσπαθεί να την κατανοήσει, και να δει, αν μπορεί με κάποιο τρόπο να συμπνεύσει με τη Χριστιανική πίστη; (κάτι που άλλωστε πράγματι είναι δυνατό, και το έχουμε δείξει κατ' επανάληψιν σε αυτή την ιστοσελίδα).

Μία μερίδα Δημιουργιστών λοιπόν, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ από θέματα όπως οι Χρονολογήσεις, οι Μεταλλάξεις, η Γενετική και τα Απολιθώματα, ώστε να μην είναι καν δυνατό να κατανοήσουν ούτε τα βασικά. "Μουλαρώνουν" στην άρνηση: "εγώ δεν κατάγομαι από πίθηκο", χωρίς να αφήνουν την παραμικρή χαραμάδα στο μυαλό τους, ώστε να διεισδύσει η αληθινή κατάσταση των πραγμάτων. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δεν γνωρίζουν καν βασικά ζητήματα της Ορθόδοξης πίστης, όπως το θέμα  της Υποστατικής Αρχής, ή της Απολύτρωσης με την πρόσληψη της κτίσης από τον Κτίστη, ή τις έννοιες του κατ' εικόνα και του καθ' ομοίωσιν, ή του θανάτου κατά τη Χριστιανική πίστη. Έτσι έχουν για όλα αυτά τα ζητήματα μία ΣΤΡΕΒΛΗ, (άρα αιρετική) εικόνα, που τους οδηγεί σε άρνηση της επιστήμης και των πορισμάτων της, χωρίς καν συζήτηση! Και αφού δεν έχουν αφιερώσει καν χρόνο για να μελετήσουν, αντί να πουν: "δεν ξέρω", δογματίζουν πεισματικά, σαν να είναι "ειδήμονες" του θέματος.

Συχνά ρωτούν προκλητικά: "αποδείξτε μας το τάδε ή το δείνα πράγμα". Και όταν κάποιος τους το αποδείξει, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΝ, σαν να μην το άκουσαν, προς δημόσια καταισχύνη τους.

Είναι τόση η άγνοια των ανθρώπων αυτών, που ΚΑΤ' ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΝ τους έχω συλλάβει εγώ ο γράφων, να δημοσιεύουν Εξελικτικά άρθρα ως Δημιουργιστικά, (τα οποία ούτε καν τα διάβασαν προσεκτικά), μόνο και μόνο επειδή αναφέρουν τις λέξεις: "αναθεώρηση" ή "λάθος" για κάποιο επί μέρους ζήτημα της Εξελικτικής θεωρίας. Και μόλις κάποιος τους υποδείξει ότι αυτό που δημοσίευσαν στην πραγματικότητα είναι ένα εξελικτικό άρθρο, που απλώς κάνει μια διόρθωση σε επί μέρους στοιχεία της θεωρίας, το κατεβάζουν σαν "βρεγμένες γάτες", γιατί φανερώθηκε η άγνοιά τους δημόσια.

Ακόμα χειρότεροι από τους αμαθείς, είναι οι ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ. Αυτοί συνήθως έχουν διαβάσει ΠΡΟΧΕΙΡΑ κάποια Εξελικτικά κείμενα, με στόχο να τα διαστρεβλώσουν και να βρουν λάθη, και έχουν διαβάσει ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΡΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ κάποια βιβλία Δημιουργιστών, (που συνήθως έχουν τις καταβολές τους σε Προτεσταντικά επιχειρήματα της Δύσης). Έτσι, αφ' ενός διαστρεβλώνουν τα Εξελικτικά κείμενα, αφ' ετέρου αποδέχονται ΨΕΥΔΕΙΣ και ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ δηλώσεις Δημιουργιστικών βιβλίων, μερικές εκ των οποίων έχουμε δείξει ως παράδειγμα και στην παρούσα ιστοσελίδα. Πρόκειται για επιχειρήματα αλλοπρόσαλλα που ζητούν να στηριχθούν σε κάθε δυνατή πηγή, ακόμα και στην αστρονομία, αλλά που μία βαθύτερη μελέτη, δείχνει περίτρανα ότι είναι απλές ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ των αληθινών δεδομένων.

Οι άνθρωποι αυτοί, παρουσιάζουν ακόμα χειρότερη διαγωγή σε θέματα δογματικά. Συνήθως έχουν μεν διαβάσει κάποιους αγίους Πατέρες, (μπορεί μάλιστα να τους γνωρίζουν καλά), αλλά δεν γνωρίζουν ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ της πίστης μας! Θεωρούν τους αγίους Πατέρες ως ένα είδος "Εγκυκλοπαίδειας πάσης χρήσης", λες και πρόκειται για επιστήμονες και όχι για αγίους! Μένουν κολλημένοι σε κείμενα που ΔΕΝ είναι Θεόπνευστα, μόνο και μόνο επειδή γράφθηκαν από κάποιον αρχαίο Πατέρα, αγνοώντας την έννοια και τις εφαρμογές της Θεοπνευστίας, και τα όρια των γνώσεων ενός αγίου, κατά την Ορθόδοξη πίστη.

Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί, αποφαίνονται με ύφος "κριτή", ποιοι Χριστιανοί αδελφοί τους είναι (ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ) Ορθόδοξοι, και ποιοι είναι αιρετικοί. Φθάνουν σε σημείο ακόμα και να διαστρεβλώσουν κείμενα Συνόδων, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους ως ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ορθές, ή τις μόνες συμβατές με την Ορθόδοξη πίστη.

Τέτοιοι άνθρωποι, από υπερβάλλοντα ζήλο (αλλά "ου κατ' επίγνωσιν"), συνήθως επιδίδονται σε ένα σύγχρονο "κυνήγι μαγισσών". Γράφουν βιβλία κατά της Εξέλιξης με παραπλανητικά στοιχεία, και δημοσιεύουν επιθετικά άρθρα προς κάθε αποδεχόμενο την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ θεωρία της Εξέλιξης, και όσων Χριστιανών τη δέχονται. Με αληθινή "μανία" γράφουν επιστολές σε ιστοσελίδες που "τολμούν" να περιλαμβάνουν δεσμούς προς εξελικτικούς ιστότοπους, απαιτώντας να "κατεβούν" οι δεσμοί αυτοί, ως "μη Ορθόδοξοι". Μόνο και μόνο επειδή θέλουν να προσαρμόζουν την Ορθοδοξία στις φτωχές τους γνώσεις, και το Ορθόδοξο δόγμα στις εμμονές τους.

 

Πραγματικά είναι λυπηρό για έναν Χριστιανό να παρατηρεί όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε συγχριστιανούς του. Είναι όμως παράλληλα ελπιδοφόρο, το να παρατηρείται ότι οι φανατικοί αποτελούν ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών, και ένα όλο και αυξανόμενο ρεύμα, να αποδέχεται την αλήθεια για όλα αυτά τα ζητήματα, ακόμα και από την πρώτη συζήτηση, ή με την πρώτη παράθεση στοιχείων.

Είναι θέμα χρόνου η εξάλειψη του Δημιουργισμού. Θέμα χρόνου και πληροφόρησης.