Επιτρέπεται οι Χριστιανοί να χρησιμοποιούν την Εξελικτική ορολογία;

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Δημιουργισμός

Το παράδειγμα των Αποστόλων και των αγίων Πατέρων είναι ασφαλής οδηγός

Μήπως οι Χριστιανοί πρέπει να χρησιμοποιούν δική τους ορολογία, από αντίδραση σ' εκείνους τους Εξελικτές που είναι άθεοι; Ή μήπως πρέπει να δώσουν στις λέξεις ένα σωστό περιεχόμενο;

.

Είναι σύνηθες, να επικρατεί μεταξύ των Χριστιανών μια αοριστία όσον αφορά την εξελικτική ορολογία. Άλλοι χρησιμοποιούν διαφορετικές λέξεις από των Εξελικτών, για να κάνουν αισθητή την αντίθεσή τους στην αθεϊστική εξέλιξη, και άλλοι χρησιμοποιούν τις ίδιες εκφράσεις, αλλά με μια σωστή έννοια, με ένα σωστό περιεχόμενο, διαφορετικό από των άθεων εξελικτών. Ποιος έχει δίκιο;

Όπως στο κάθε τι, έτσι και εδώ, η δική μας πεποίθηση είναι ότι οι λέξεις που ήδη χρησιμοποιούνται από όλους τους επιστήμονες, δεν πρέπει να αποφεύγονται, αλλά να χρησιμοποιούνται και από τους πιστούς. Αλλά όπου υπάρχει αοριστία, πρέπει να τονίζουμε τη σωστή, τη χριστιανική διάσταση αυτών των λέξεων, το σωστό περιεχόμενό τους, και οι λέξεις αυτές να νοηματοδοτούνται από την πίστη, παρά να γίνονται έρμαιο των αθεϊστών, σε μια κακή χρήση τους.

Οι άγιοι Πατέρες και οι Απόστολοι, έδωσαν το δικό τους παράδειγμα στην ιστορία.

Η λέξη: "πρόσωπο", κάποτε είχε μια άλλη, διαφορετική έννοια από τη σημερινή. Σήμαινε για την αρχαία ειδωλολατρεία το "προσωπείο", τη "μάσκα". Όμως οι Καππαδόκες Πατέρες δεν απέρριψαν αυτή τη λέξη. Την πήραν, και της έδωσαν ένα νέο περιεχόμενο, αυτό που έχει σήμερα! Δεν είπαν: "είναι ειδωλολατρική, άρα την απορρίπτουμε". Αντιθέτως, τη χρησιμοποίησαν με μια σωστή έννοια, για να αποδώσουν το μυστήριο των προσώπων της Αγίας Τριάδος!

Κατά τον ίδιο τρόπο, η λέξη: "υπόσταση" είχε για την αρχαία ειδωλολατρική φιλοσοφία, την αντίθετη έννοια, από αυτή που έχει σήμερα, την έννοια δηλαδή που της προσέδωσαν οι άγιοι Πατέρες. Σήμαινε την ουσία μάλλον, παρά το πρόσωπο. Και με αυτή την αρχαιότερη έννοια είχε καταγραφεί από τον απόστολο Παύλο στην αρχή του πρώτου κεφαλαίου της προς Εβραίους επιστολής. Κι όμως η έννοια αυτή από τους αγίους Πατέρες αντιστράφηκε, και έφθασε να σημαίνει για τη Θεολογία, το πρόσωπο και όχι την ουσία!

Ομοίως είχαν πράξει ενωρίτερα και οι άγιοι Απόστολοι. Ο απόστολος Ιωάννης, ξεκινάει την προς Ιωάννην επιστολή του, κατονομάζοντας τον Κύριο Ιησού Χριστό "Λόγο". Δεν είναι ανακάλυψη του Ιωάννη αυτή η λέξη. Πρόκειται για μια λέξη που ήδη χρησιμοποιούσαν για τη Θεότητα οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Και αυτή τη λέξη, ο άγιος Ιωάννης την πήρε, και της προσέδωσε την αληθή θεολογική της σημασία, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός ο Λόγος του Θεού, δεν είναι δυνατόν να είναι οποιοσδήποτε άλλος, από τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Το ίδιο θεωρούμε ότι οφείλουμε να κάνουμε και στην προκειμένη περίπτωση!

 

Η λέξη "Εξέλιξη", είναι αλήθεια ότι βαρύνεται με ένα αθεϊστικό παρελθόν, εξ αιτίας της μακροχρόνιας χρήσης της από τους άθεους, εναντίον της πίστης. Όμως γιατί θα έπρεπε να αφήσουμε μια επιστημονική λέξη να γίνει λάφυρο στα χέρια των απίστων, και να μην της δώσουμε το σωστό Χριστιανικό περιεχόμενο που αρμόζει σε μια Επιστημονική Θεωρία; Εάν τόσοι συγχριστιανοί μας κόπτωνται ότι ακολουθούν το παράδειγμα των αγίων Πατέρων και Αποστόλων, γιατί να μην το ακολουθήσουν και σε αυτό; Γιατί σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε με φιλοσοφία και ειδωλολατρία, και τα θέματα αυτά έχουν κορεσθεί στα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια. Όμως σήμερα έχουμε να κάνουμε με γνωσιολογικούς τομείς της επιστήμης, στα οποία οφείλει η Εκκλησία να δώσει τη δική της σωστή διάσταση, σε αθεϊστικές ακρότητες και διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας.

Θεωρούμε λοιπόν λάθος, να επιτίθενται ορισμένοι Χριστιανοί αδιάκριτα, στην "Εξελικτική Θεωρία". Αντί γι' αυτό, ας επιτεθούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ στην "Αθεϊστική Εξέλιξη", και όχι στην "Εξέλιξη" αδιάκριτα! Δεν φταίει σε τίποτα η θεωρία αυτή, αν γίνεται κακή χρήση της από τους αθεϊστές. Γιατί να τους τη χαρίσουμε; Ας αποδώσουμε τη λέξη Εξέλιξη με τη σωστή φυσική της  σημασία, της ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ από το Θεό Εξέλιξης! Την έννοια της Εξελικτικής Δημιουργίας, του τρόπου που ο Θεός δημιούργησε τα πλάσματα της γης!

Αντί να αρνούνται ορισμένοι Χριστιανοί τη φράση: "Φυσική Επιλογή", ας αρνηθούν την "τυφλή φυσική επιλογή". Και ας ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ DNA των πλασμάτων της γης, να βελτιώνεται με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Αντί να αρνούνται ορισμένοι την έννοια της "τυχαιότητας" που επικρατεί σε έναν πιθανοκρατικό κόσμο στον οποίο ζούμε, ας αποδώσουν στην τυχαιότητα την ορθή Χριστιανική της έννοια, της ΘΕΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, και της ΘΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, που ενεργεί μέσω των Λόγων των Όντων στο κάθε τι, ακόμα και στο τελευταίο σπουργίτι που πέφτει!

 

Τουλάχιστον εμείς, και η ιστοσελίδα μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε τους επιστημονικούς όρους σε κακή και αυθαίρετη αθεϊστική χρήση. ΕΜΕΙΣ οι άνθρωποι φτιάχνουμε τους όρους, και ΕΜΕΙΣ οι άνθρωποι τους δίνουμε το περιεχόμενο που τους αρμόζει, για να απηχούν την επιστημονική πραγματικότητα, και την πραγματικότητα ενός κόσμου πλασμένου από την Παντοδυναμία και τη βούληση του Θεού. Ας δώσουμε λοιπόν για μια φορά ακόμα το φως του Χριστού στον κόσμο, δείχνοντας το σωστό δρόμο και στην επιστημονική διάσταση της έκφρασης της ανθρώπινης γνώσης, που είναι και η ευθύνη των Χριστιανών της επιστημονικής εποχής μας.