Κρανίο Χόμο 100.000 ετών στην Κίνα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Απολιθώματα

Ένα ακόμα απολίθωμα, δείχνει την εξάπλωση των Χόμο στην Ασία

Ο αρχαιότερος Χόμο Σάπιενς Σάπιενς, που ήταν πρόγονος όλων των σημερινών ανθρώπων της γης, κατάγεται από την ΑΦρική. Έτσι λοιπόν το πρόσφατο εύρημα στην Κίνα, δεν φαίνεται να ανήκει μεν σε πρόγονό μας, αλλά είναι χρήσιμο στην εξιχνίαση της πορείας και εξάπλωσης των ανθρώπων στον πλανήτη, δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από τον Μεσοποτάμιο Αδάμ.

.

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2008, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσαν ότι ανακαλύφθηκε ένα σχεδόν πλήρες ανθρώπινο κρανίο που χρονολογείται στα 80.000 με 100.000 χρόνια πριν.

Ο άνθρωπος του Χενάν (όπως τον αποκάλεσαν), χαρακτηρίσθηκε από την Ημερησία της Κίνας ως «η σημαντικότερη ανακάλυψη από τον Ανθρωπο του Πεκίνου». Ο άνθρωπος του Πεκίνου, ήταν ένας Homo erectus που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1920 κοντά στην κινεζική πρωτεύουσα και έχει ηλικία 250 έως 400 χιλιάδες χρόνια.

Η Λαϊκή Ημερησία γράφει ότι το κρανίο αναμένεται να προσφέρει άμεσες ενδείξεις για την προέλευση των ανθρώπων στην ανατολική Ασία, δεδομένου ότι ελάχιστα ευρήματα των τελευταίων 100.000 ετών έχουν βρεθεί εκτός Αφρικής. Αλλά μια τέτοια άποψη δεν φαίνεται ρεαλιστική, καθώς είναι ήδη γενετικά αποδεδειγμένο ότι η καταγωγή όλων των σημερινών ανθρώπων χρονολογείται από την Αφρική, δεκάδες χιλιάδες χρόνια αργότερα, σε μετέπειτα μετανάστευση.

Τη σημασία της ανακάλυψης υποβάθμισε πάντως ο Γου Σιντζί, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Μέχρι στιγμής [το κρανίο] μπορεί μόνο να αποδείξει ότι υπήρχαν ανθρώπινα όντα που ζούσαν στο Χενάν πριν από 80.000 με 100.000 χρόνια πριν και το σχήμα των κεφαλιών τους ήταν περίπου αυτό που δείχνει το κρανίο».

Περισσότερα στοιχεία θα γίνουν γνωστά όταν οι επιστήμονες δημοσιεύσουν την ανακάλυψη σε επιστημονική επιθεώρηση.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, γνωστή ως «Πέρα από την Αφρική», ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε πριν από περίπου 100.000 χρόνια στην Αφρική και σταδιακά κατέκτησε τον πλανήτη. Οι πρόγονοί του, όμως, πιθανότατα το είδος Homo erectus, είχε εγκαταλείψει την αφρικανική ήπειρο πολύ νωρίτερα και είχε επεκταθεί στην Ασία.

Το νέο κρανίο βρέθηκε σπασμένο σε 16 κομμάτια στην τοποθεσία Σουτσάνγκ της επαρχίας Χενάν. Φέρει πρωτόγονα χαρακτηριστικά, όπως προεξέχοντα υπερόφρυα τόξα και μικρό μέτωπο.

Στη διάρκεια ανασκαφών είχαν βρεθεί στο ίδιο σημείο 30.000 απολιθώματα ζώων και λίθινα και οστέινα τεχνουργήματα. Όποιος κι αν ήταν, ο άνθρωπος του Χενάν φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε εργαλεία.

Τα οστά διατηρήθηκαν σε καλή κατάσταση επειδή θάφτηκαν κοντά σε μια πηγή της οποίας το νερό περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου, είπαν οι παλαιοντολόγοι.

 

Τα στοιχεία του άρθρου λήφθηκαν από τη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=866612&lngDtrID=252