Υπερθέρμανση της γης πριν από 55 εκατομμύρια έτη

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Χρονολογήσεις

Η ιστορία της γης είναι πλέον για την επιστήμη ένα ανοιχτό βιβλίο

Είναι πλέον τόσο πολλές οι γνώσεις μας για το παρελθόν της γης, και για τους τρόπους που μπορούμε να το "διαβάσουμε" στα γεωλογικά στρώματα, που διαρκώς νέα στοιχεία εντοπίζονται, για διάφορες περιόδους και περιοχές της γης, ώστε να γνωρίζουμε ότι οι χρονολογήσεις μας είναι σωστότατες.

.

Την ακόλουθη είδηση, δημοσίευσε η ιστοσελίδα www.in.gr στις 27 Απριλίου 2007, με πληροφορίες από το ΑΠΕ, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=797956&lngDtrID=252:

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις που χώρισαν τη Γροιλανδία από την Ευρώπη πριν από 55 εκατ. χρόνια προκάλεσαν παγκόσμια θέρμανση και έφεραν τη Γη σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» με μαζικές εξαφανίσεις ειδών, ανακοίνωσε διεθνή ερευνητική ομάδα.

Οι εκρήξεις απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, τα κυριότερα από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται σήμερα λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Γροιλανδία και στις δυτικές ακτές των Βρετανικών Νήσων ανέβασε τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας κατά 5 βαθμούς Κελσίου στην τροπική ζώνη και κατά 6 βαθμούς στην Αρκτική, δείχνει η σύγκριση ιζημάτων τέφρας στη Γροιλανδία και στον Ατλαντικό.

Η θερμοκρασία παρέμεινε αυξημένη για μια περίοδο 222.000 ετών, η οποία είναι γνωστή ως «θερμικό μέγιστο Παλαιόκαινου-Ηώκαινου». Όπως αναφέρει το Reuters, η απότομη μεταβολή οδήγησε στην εξαφάνιση το 30 με 50 τοις εκατό των θαλάσσιων οργανισμών που ζούσαν σε μεγάλο βάθος.

Η γη πριν από 50 και 60 εκατομμύρια έτη:

 

«Υπήρχαν ενδείξεις στο θαλάσσιο αρχείο για αυτή την περίοδο παγκόσμιας θέρμανσης και ενδείξεις στο γεωλογικό αρχείο για εκρήξεις περίπου την ίδια περίοδο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στα δύο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ρόμπερτ Ντάνκαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη δημοσιεύεται την Παρασκευή στο Science.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, πάντως, ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις που απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου είναι σχετικά σπάνιες. Αντίθετα, ορισμένα ηφαίστεια απελευθερώνουν θειούχες ενώσεις οι οποίες μπλοκάρουν το ηλιακό φως και ρίχνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη.