Η ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Ο καλύτερος υπερυπολογιστής που έπλασε ο Θεός στη γη, είναι ο εγκέφαλός μας.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό μας, που μας ξεχωρίζει βιολογικά από τα άλλα ζώα της γης. Είναι λοιπόν χρήσιμο για τις έρευνές μας αυτής της ιστοσελίδας, να γνωρίζουμε μερικά πράγματα γι' αυτόν, όπως η ανάπτυξή του, που θα δούμε στο παρόν άρθρο.

.

Από το περιοδικό Science Illustrated Νο 20 Νοεμβρίου 2006, σελ. 60 - 67, από άρθρο του Γκίτε Γουίλουμσεν συλλέξαμε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι ώριμος εκ γενετής, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας. Αυτό αποτελεί για εμάς ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ζώα, επειδή μας παρέχει άφθονο χρόνο για να αναπτύξουμε τις ιδιαίτερες δεξιότητες που μας κάνουν (βιολογικά) ανθρώπους: Τη λογική και την αφηρημένη σκέψη, καθώς και την ικανότητα να συναισθανόμαστε και να κατανοούμε τους άλλους.

Η μαγνητική τομογραφία μάς επιτρέπει να παρακολουθούμε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στις διάφορες φάσεις της ζωής. Τόσο οι συνάψεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου όσο και η κατανάλωση ενέργειας βρίσκονται στην κορύφωση τους στην ηλικία των έξι ετών:

Εγκέφαλος Νεογέννητου

Ο εγκέφαλος του νεογέννητου κάνει διστακτικά βήματα. Σε ηλικία πέντε ημερών, σχηματίζεται ένα δίκτυο εύθραυστων συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκεφαλικό φλοιό [αριστερά]. Η συγκέντρωση της γλυκόζης, του «καυσίμου» του εγκεφάλου, είναι χαμηλή [δεξιά).

 
Εγκέφαλος εξάχρονου

Ο εγκέφαλος του εξάχρονου στέλνει σήματα προς κάθε κατεύθυνση. Στην ηλικία των έξι ετών, ο εγκέφαλος έχει σχηματίσει ένα ευρύ δίκτυο νευρικών συνάψεων με πολλές διακλαδώσεις [αριστερά], και η κατανάλωση του «καυσίμου» είναι αντίστοιχα υψηλή. Αυτό δείχνουν τα χρώματα (δεξιά).

 
Εγκέφαλος ενηλίκου

Ο ενήλικος εγκέφαλος εξειδικεύεται. Στον εγκέφαλο του ενηλίκου, οι συνάψεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων έχουν μειωθεί κάπως (αριστερά) και καταναλώνονται λιγότερα «καύσιμα» (δεξιά). Από την άλλη, ο εγκέφαλος έχει ωριμάσει και εξειδικευτεί.

 

 

 

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε, ότι αυτό που κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο μοναδικό, δεν είναι το μέγεθος, αλλά η δομή του!