Ανθρώπινα ίχνη 164.000 ετών στη Νότια Αφρική

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Τα ίχνη μας εξιχνιάζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια όλο και βαθύτερα στο χρόνο

Νέες ανακαλύψεις μας οδήγησαν ακόμα βαθύτερα στο παρελθόν, βαθύτερα κατά ακόμα 50.000 χρόνια από την ως τώρα γνώση μας για την παρουσία ανθρώπων σαν εμάς στην Αφρική. Πλέον, η παρουσία του συγχρόνου ανθρώπου στην Αφρική ορίζεται τουλάχιστον στα 164.000 έτη πριν.

.

Η ιστοσελίδα in.gr, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=841261&lngDtrID=252, στις 18/10/07, μας ενημερώνει για τις τελευταίες ως τώρα ανακαλύψεις της Παλαιοντολογίας για το θέμα αυτό:


Ταχύς «εκσυγχρονισμός»
Πριν από 164.000 χρόνια οργανώθηκε το πρώτο μπιτς πάρτι

Associated Press
 
Λονδίνο
Ο σύγχρονος άνθρωπος είχε εγκατασταθεί στις νότιες ακτές της Αφρικής και τρεφόταν με θαλασσινά πριν από 164.000 χρόνια, πολύ νωρίτερα απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα.

Ευρήματα από ένα σπήλαιο που κοιτά τον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στον κόλπο του Μόσελ στη σημερινή Νότιο Αφρική, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί μαγείρευαν μύδια, χρησιμοποιούσαν μικρά λίθινα εργαλεία και βάφονταν με πρωτόγονο μαγικιάζ βασισμένο στην ώχρα.

Μέχρι σήμερα οι ανθρωπολόγοι πίστευαν ότι αυτές οι «μοντέρνες» συμπεριφορές δεν εμφανίστηκαν παρά πολύ αργότερα, πριν από 70 έως 40 χιλιάδες χρόνια. Τα ευρήματα ως σύνολο «μοιάζουν με το αρχαιολογικό αρχείο μιας πολύ μεταγενέστερης περιόδου» δήλωσε ο Δρ Κέρτις Μαρίαν, ανθρωπολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Nature. Υποστηρίζει ότι ο «εκσυγχρονισμός» του Homo sapiens ήταν πολύ ταχύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

 

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Κέρτις Μαρίαν εργάζεται στην ανασκαφή

Ο Μαρίαν βρήκε μέσα στη σπηλιά κατάλοιπα από μύδια και άλλα όστρακα που είχαν μαγειρευτεί πάνω σε πέτρινες πλάκες, καθώς και μικρά λίθινα εργαλεία και ίχνη κονιορτοποιημένου βράχου με κόκκινη και ροζ απόχρωση, που πιθανότατα χρησίμευαν για διακόσμηση του σώματος. Τα αντικείμενα χρονολογήθηκαν με περιθώριο σφάλματος 12.000 χρόνια.

Η χρήση διακοσμητικών στοιχείων, ένα είδος συμβολικής απεικόνισης, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ίσως είχαν ήδη αναπτύξει κάποια γλώσσα, γράφουν οι ερευνητές.

Τα θαλασσινά πρέπει να ήταν σημαντική πηγή τροφής για τους πρώτους ανθρώπους που τα ανακάλυψαν δεδομένου ότι εκείνη την εποχή η Γη διένυε την τελευταία περίοδο των παγετώνων -η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν τότε δεκάδες μέτρα χαμηλότερα απ' ό,τι σήμερα, και η σπηλιά βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα από τις ακτές, αντί για λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα όπως σήμερα.

Οι αρχαιότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις οικισμών κοντά στις ακτές και χρήσης υδάτινων πόρων χρονολογούνταν στα 125.000 χρόνια πριν.

Ο σύγχρονος άνθρωπος πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην αφρικανική σαβάνα πριν από 200 έως 150 χιλιάδες χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press