Μετακινήσεις των Νεάντερταλ από ένα δόντι

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Πόσες πληροφορίες μπορεί να μας δώσει ένα απλό δόντι!

Η ανακάλυψη ενός δοντιού από Νεάντερνταλ, και η ανάλυση που ακολούθησε στα ισότοπα στροντίου του δοντιού, έδειξε το πόσο είχε μετακινηθεί ο κάτοχος του δοντιού στη ζωή του. Βεβαίως θα συμφωνήσουμε ότι τα 20 χιλιόμετρα είναι μια αναμενόμενη απόσταση μετακίνησης. Όμως η πραγματική σπουδαιότητα του άρθρου, δεν είναι αυτή. Η αληθινή σπουδαιότητα του άρθρου είναι οι εκπληκτικές δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης, να μπορεί από ένα απλό δόντι 40.000 ετών, να υπολογίζει ακόμα και τις μετακινήσεις του κατόχου του! Μια δυνατότητα που αφήνει αναπολόγητους όσους αρνούνται αυτή τη δυνατότητα, κλεισμένοι στις προσωπικές τους ερμηνείες για το πώς θα ήθελαν να είναι ο κόσμος, και όχι πώς πράγματι τον έπλασε ο Θεός.

.

Το ακόλουθο άρθρο συνελέγη από την ιστοσελίδα in.gr στις 10-2-2008, από την ακόλουθη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=843539&lngDtrID=252:

Εύρημα 40.000 ετών
Ένα δόντι από το Γύθειο αποκαλύπτει τις μετακινήσεις των Νεάντερταλ

Αθήνα
Ένα δόντι 40.000 ετών που βρέθηκε κοντά στο Γύθειο αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ μετακινούνταν περισσότερο από όσο πίστευαν πολλοί ερευνητές, ανακοίνωσαν Ελληνες και Γερμανοί παλαιοντολόγοι.

Όπως εξήγησε η Κατερίνα Χαρβάτη, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Max Planck της Λειψίας, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι Νεάντερταλ έμεναν στην ίδια περιοχή όλη τη ζωή τους, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι κάλυπταν μεγάλες αποστάσεις, ειδικά όταν κυνηγούσαν.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο έμμεσες ενδείξεις για το θέμα, όπως για παράδειγμα το είδος των λίθων που οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν στα εργαλεία. «Η ανάλυσή μας είναι η πρώτη που προσφέρει ενδείξεις από ένα απολίθωμα Νεάντερταλ» σχολίασε η Δρ Χαρβάτη.

Το δόντι ανακαλύφθηκε το 2002 σε παράκτιο ασβεστολιθικό σπήλαιο, στη θέση Λακωνίς Γυθείου, στο πλαίσιο ανασκαφής από την ομάδα της Δρ Ελένης Παναγοπούλου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας.

Στη νέα μελέτη, δείγμα του σμάλτου εξετάστηκε στο Ινστιτούτο Max Planck της Λειψίας, όπου οι ερευνητές προσδιόρισαν την αναλογία ισότοπων στροντίου, φυσικού ραδιενεργού ενός στοιχείου που απορροφάται από τον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο Νεάντερταλ είχε μεγαλώσει σχετικά μακριά από την περιοχή όπου βρέθηκε το δόντι, σε μια απόσταση όχι μικρότερη από 20 χλμ.

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Archaeological Science, θα συμβάλλουν στην επίλυση ενός από τα κεντρικά ζητήματα της παλαιοανθρωπολογίας, αυτό της κινητικότητας των Νεάντερταλ», υποστηρίζει η Δρ Ελένη Παναγοπούλου.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η κινητικότητά τους ήταν σημαντική και τα οικιστικά τους δίκτυα ήταν ευρύτερα και πιο οργανωμένα απ' ότι πιστεύαμε. Δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη οι Νεάντερταλ συνυπήρχαν σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης με το σύγχρονο άνθρωπο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η κινητικότητα αυτή θα διευκόλυνε τις επαφές των δύο πληθυσμών σε πολιτισμικό και, ίσως, σε βιολογικό επίπεδο».

Τη σημασία των ευρημάτων, πάντως, αμφισβήτησε ο Κλάιβ Φίνλεϊσον, ειδικός στους Νεάντερταλ και διευθυντής του Μουσείου του Γιβραλτάρ:

«Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν οι Νεάντερταλ δεν μετακινούνταν τουλάχιστον 20χλμ στη διάρκεια της ζωής τους, ή ακόμα και σε έναν χρόνο... Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για δέντρα», είπε.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press