Αποχή από σεξ και διπλασιασμός γονιδίων σε τροχόζωο

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Η φυσική επιλογή γίνεται εμφανής από τις μεθόδους αύξησης του γονιδιώματος των ζώων

Όλο και περισσότερες ανακαλύψεις, κάνουν εμφανέστατο το ρόλο των μεταλλάξεων και της φυσικής επιλογής στη διαμόρφωση των ζωντανών πλασμάτων και των τρόπων λειτουργίας τους. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ακόλουθος μικρο-οργανισμός, επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να διασφαλισθεί από τις δυσμενείς μεταλλάξεις, ή από την ομοιομορφία που προκαλείται από τη ΜΗ σεξουαλική αναπαραγωγή, διπλασίασε τα γονίδιά του, ώστε να έχει μία μεγάλη δεξαμενή γονιδίων, εκ των οποίων να αντλεί περισσότερες μεταλλάξεις για την εξέλιξή του, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα στα απαραίτητα για τη ζωή του γονίδια, εφ' όσον η γονιδιακή αυτή δεξαμενή του δίνει περισσότερες επιλογές (και λύσεις) για τη λειτουργία του οργανισμού του.

.

Η ιστοσελίδα www.in.gr, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=839578&lngDtrID=252 μας έδωσε στις 12/10/07, την εξής είδηση παρμένη από το περιοδικό Science:

Μικροοργανισμός απέχει από το σεξ 80 εκατ. χρόνια

Αιώνια παρθενία

Κέμπριτζ, Βρετανία

Ένας μικροοργανισμός που ζει σε λιμνούλες και στάσιμα νερά ζει χωρίς ερωτικές συνευρέσεις εκμεταλλευόμενο ένα γενετικό τρικ για να έχει ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της σεξουαλικής αναπαραγωγής.

 

Οι εξελικτικοι βιολόγοι πιστεύουν ότι η σεξουαλική αναπαραγωγή γενικά πλεονεκτεί έναντι της ασεξουαλικής, καθώς επιτρέπει στα άτομα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό ώστε να είναι προετοιμασμένα για αναπάντεχες μεταβολές του περιβάλλοντός τους. Στην περίπτωση των οργανισμών που χωρίζονται σε φύλα, κάθε άτομο φέρει γενικά δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου, ένα από τον κάθε γονέα.

Ωστόσο, συγκεκριμένος μονοκύτταρος οργανισμός, που ονομάζεται βδελοειδές τροχόζωο, μπορεί να αναπαράγεται αφυλετικά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, εφαρμόζοντας μια ασυνήθιστη τακτική για να διατηρεί πλούσια γενετική ποικιλότητα. (Τα τροχόζωα πέρνουν το όνομά τους από σχηματισμούς σαν ρόδες κοντά στο άνοιγμα του στόματος).

Τα δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου έχουν μεταλλαχθεί ώστε τελικά να ευθύνονται για εντελώς διαφορετικές λειτουργίες, αναφέρουν στο περιοδικό Science οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ στη Βρετανία.

«Η έλλειψη σεξ σημαίνει ότι τα γονίδια [κάθε ζεύγους] μπορούν να αποκλίνουν μεταξύ τους», σχολιάζει στο Reutersο επικεφαλής της ομάδας Αλαν Τούνακλιφ.

«Είναι σαν να έχεις μια μεγαλύτερη γονιδιακή δεξαμενή για διαφορετικές λειτουργίες στη διάρκεια της εξέλιξης» εξηγεί.

Newsroom ΔΟΛ
 

 

Η παραπάνω είδηση, είναι σημαντική στο θέμα της Εξελικτικής Δημιουργίας, γιατί κάνει εμφανή τη σημασία των μεταλλάξεων και της φυσικής επιλογής σε έναν οργανισμό με τους εξής τρόπους:

α) Δείχνει ότι είναι απαραίτητη μία μεγάλη γονιδιακή δεξαμενή σε αυτόν, ώστε να ανταπεξέρχεται σε αλλαγές του περιβάλλοντος με την εξέλιξη των μεταλλαγμένων απογόνων του. Γιατί ένα διπλάσιο γονιδίωμα, δίνει και διπλάσιες μεταλλάξεις. Έτσι, αν και δεν διαθέτει ο οργανισμός αυτός το "ανακάτεμα" γονιδίων της σεξουαλικής αναπαραγωγής, μπορεί να διατηρεί αυξημένες ποικιλίες γονιδίων, και να επιβιώνει σε περιόδους κρίσεων εκμεταλλευόμενος τη φυσική επιλογή.

β) Ένα μεγαλύτερο γονιδίωμα, δίνει στον οργανισμό μία μεγαλύτερη σταθερότητα απέναντι σε δυσμενείς μεταλλάξεις, γιατί η περιπλοκότητα των αυξημένων λειτουργιών του, του δίνει μεγαλύτερες επιλογές για λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει, ώστε να επιβιώνει.

Η τόσο ποικιλόμορφη διαμόρφωση των αμέτρητων ποικιλιών ζώων, και των επίσης αμέτρητων μεθόδων που χρησιμοποιούν για την επιβίωση και την εξέλιξή τους, δείχνει πόσο τρομακτικά πλήρης είναι ο Γενετικός ΚΩΔΙΚΑΣ που δημιούργησε ο Θεός, ώστε να αποδίδει με τόσους διαφορετικούς τρόπους, τόσες διαφορετικές λύσεις στις απροσδόκητες καταστάσεις που συναντάει η ζωή στην εξελικτική της πορεία, για να μπορεί όχι μόνο να τις ξεπερνάει, αλλά και να βελτιώνεται!

Κανένας ανθρώπινος επιστήμονας δεν θα μπορούσε να ανακαλύψει έναν τέτοιο κώδικα. Κι όμως, μερικοί συνάνθρωποί μας πιστεύουν ότι η τυχαιότητα είναι σοφότερη των επιστημόνων!