Η ροή του Αμαζονίου τα τελευταία 145 εκατομμύρια χρόνια

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γεωλογικά

Το νερό χαράζει την ιστορία του πλανήτη στα πετρώματα που διαβρώνει

Όσοι νομίζουν ότι η ηλικία της γης είναι μόνο λίγες χιλιάδες χρόνια, είναι αδύνατον να εξηγήσουν τις μεγάλες αλλαγές στη ροή του Αμαζονίου, που δημιουργήθηκαν από αλλαγές του αναγλύφου του εδάφους, σε διάστημα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ετών. Γενέσεις οροσειρών, αλλαγές κλίσης του εδάφους, βυθίσεις και ανυψώσεις... ένα τοπίο κάθε άλλο παρά απλό και πρόσφατο, για την ιστορία της γης.

.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε μία είδηση που συλλέξαμε από το περιοδικό Science Illustrated Νο 26 του Μαϊου 2007, σελ.  22, σχετικά με την αλλαγή ροής του Αμαζονίου:

Ο Αμαζόνιος έχει αλλάξει κατεύθυνση

Ο μεγαλύτερος σε όγκο υδάτων ποταμός του κόσμου, ο Αμαζόνιος, έχει τις πηγές του στη δυτική Νότια Αμερική και τις εκβολές του στον Ατλαντικό. Νέες έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι δεν ήταν πάντα έτσι.

Στη διάρκεια των τελευταίων 145 εκατομμυρίων ετών, ο ποταμός άλλαζε κατά καιρούς ροή και, μάλιστα, για κάποια περίοδο έρεε από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Οι αλλαγές στη ροή του Αμαζονίου Οφείλονται σε μια σειρά από βίαιες γεωλογικές διεργασίες στο πέρασμα του χρόνου. Νέες οροσειρές αναδύονταν, και τα νερά της βροχής κυλούσαν από τις νέες βουνοκορφές προς άλλες κατευθύνσεις.

Πριν οπό 145 με 65 εκατομμύρια χρόνια δεν υπήρχαν οι Άνδεις. Υπήρχαν, όμως, πολλά βουνά και υψίπεδα στη βορειοανατολική Νότια Αμερική, και τα ύδατα από εκεί συγκεντρώνονταν σε έναν Αμαζόνιο που έρεε προς τα δυτικά και χυνόταν στον Ειρηνικό ωκεανό.

Κατά την περίοδο από 23 έως 5 εκατομμύρια χρόνια πριν, σχηματίστηκαν οροσειρές στα δυτικά και στο κέντρο της ηπείρου, οι οποίες έκαναν τα νερά να ρέουν τόσο προς τα δυτικά όσο και προς τα ανατολικό. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο οι Άνδεις, γι' αυτό και τα νερό ρέει προς τα ανατολικά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έψαχναν για κάτι άλλο, όταν ανακάλυψαν το πολυτάραχο παρελθόν του Αμαζονίου.

Μεταλλεύματα που βρέθηκαν στην αχανή λεκάνη του Αμαζονίου αποδείχθηκε ότι δεν προέρχονταν από την περιοχή όπου βρέθηκαν, και τα μόνο που θα μπορούσε να μεταφέρει ένα τέτοιο όγκο μεταλλευμάτων εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά είναι ένας γιγάντιος ποταμός με άλλη κατεύθυνση από το σημερινό Αμαζόνιο.