Ένα ποντίκι (ξανα-)βλέπει χρώματα!

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Γνωρίζοντας τις εξελικτικές μεταλλάξεις που μας διαμόρφωσαν, μπορούμε να τις ρυθμίσουμε πλέον και μόνοι μας

Ο εντοπισμός του γονιδίου εκείνου που δίνει περισσότερα χρώματα στα μάτια μας, με τη σύγκριση των ζώων που εξελίχθηκαν με διαφορετικό τρόπο, έκανε δυνατό σε ένα ποντίκι να ξαναδεί χρώματα που μόνο οι πρόγονοι των θηλαστικών έβλεπαν!

.

Όπως δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου 2007, στην ιστοσελίδα www.in.gr, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=789672&lngDtrID=252,  γενετικές τροποποιήσεις σε ποντίκι, του επέτρεψε να δει περισσότερα χρώματα όπως εμείς! Στη συνέχεια ανα-δημοσιεύουμε την είδηση:

Ουάσινγκτον

Η εισαγωγή ενός επιπλέον γονιδίου στο DNA των ποντικών επέτρεψε στα ζώα να απολαύσουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου όπως τα βλέπει ένας άνθρωπος, αντί να περιορίζονται σε μουντές διαβαθμίσεις του κίτρινου, του μπλε και του γκρι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ εισήγαγαν στα ποντίκια το γονίδιο μιας χρωστικής του ανθρώπινου ματιού που αναγνωρίζει αποχρώσεις του κόκκινου.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, δείχνει ότι ο εγκέφαλος των θηλαστικών είναι εξαιρετικά ευέλικτος και μπορεί να ερμηνεύει και να αξιοποιεί νέα είδη πληροφοριών -τα πειραματόζωα μπορούσαν να δουν περισσότερα χρώματα παρόλο που το νευρικό τους σύστημα δεν είναι εξελικτικά προσαρμοσμένο στην πλήρως έγχρωμη όραση.

 

Το μάτι του ποντικού αναγνωρίζει μόνο δύο βασικά χρώματα, ενώ το ανθρώπινο μάτι τρία

Η όραση του ανθρώπου και ορισμένων άλλων πρωτευόντων θηλαστικών είναι τριχρωματική. Στο μάτι υπάρχουν τρεις διαφορετικοί φωτοϋποδοχείς που αναγνωρίζουν το μπλε, το κόκκινο και το πράσινο, βασικά χρώματα που συνδυάζονται από τον εγκέφαλο για να γίνουν αντιληπτές και οι υπόλοιπες αποχρώσεις.

Τα ποντίκια, όπως και τα περισσότερα άλλα θηλαστικά, διαθέτουν διχρωματική όραση, καθώς τους λείπει ο φωτοϋποδοχέας του κόκκινου.

Οι ερευνητές εισήγαγαν στο γονιδίωμα θηλυκών ποντικών το ανθρώπινο γονίδιο της επιπλέον φωτοχρωστικής. Δεν ήταν όμως βέβαιοι ότι ο εγκέφαλος των πειραματόζωων, μαθημένος στη διχρωματική όραση, θα μπορούσε να δει περισσότερα χρώματα.

Τελικά αποδείχθηκε ότι μπορεί, καθώς τα ποντίκια μπορούσαν να ξεχωρίσουν τρεις μοχλούς με ελαφρώς διαφορετικό κοκκινωπό χρώμα και να πατήσουν αυτόν που θα τους προσέφερε λίγη τροφή ως επιβράβευση.

Το πείραμα, αναφέρουν οι ερευνητές, ουσιαστικά μιμείται το εξελικτικό συμβάν που χάρισε σε ορισμένα πρωτεύοντα την τριχρωματική τους όραση.

Το γονίδιο του ενός από τους δύο φωτοϋποδοχείς των ποντικών βρίσκεται στο φυλετικό χρωμόσωμα Χ, ενώ το άλλο βρίσκεται σε διαφορετικό (αυτοσωμικό) χρωμόσωμα. Ο άνθρωπος έχει ένα επιπλέον γονίδιο στο Χ, το οποίο πιστεύεται ότι είναι παραλλαγμένο αντίγραφο του πρώτου γονιδίου, και προήλθε από τυχαίες (;) μεταλλάξεις πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι μεταλλάξεις αυτές ήταν από μόνες τους αρκετές για την εμφάνιση της τριχρωματικής όρασης, χωρίς να απαιτούνται και προσαρμογές του νευρικού συστήματος".

 

Αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη, για το ότι η Εξέλιξη στα ζώα λειτουργεί, και είναι δυνατόν να τύχει χειρισμών. Απόδειξη για τους Δημιουργιστές ότι η Εξέλιξη υφίσταται, και παράλληλα ένα παράδειγμα για τους Αθεϊστές, για το πώς ο Θεός, ο Πρώτος και Μέγας Γενετιστής, κατευθύνει την Εξέλιξη κατά τις βουλές Του.