Εντοπισμός των απογόνων των Φοινίκων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Άρχισε η ανάγνωση της ιστορίας των εθνών στο DNA μας!

To DNA διατηρείται καλά προστατευμένο μέσα στους κρυστάλλους των οστών. Γι' αυτό, μπορεί κανείς να αποσπάσει DNA από πολύ παλιά οστά.

.

Έχουμε ήδη μπει στη συναρπαστική εποχή που οι γενετιστές άρχισαν να διαβάζουν την ιστορία των εθνών μέσα στο DNA. Ένα από τα πρώτα αρχαία έθνη του οποίου εντοπίσθηκαν οι πρόγονοι, είναι οι γνωστοί σε όλους Φοίνικες!

Ακολουθεί το άρθρο που συλλέξαμε από την ιστοσελίδα in.gr στις 10-9-2007, από τη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=830574&lngDtrID=252

 

H Ιστορία μέσα τους
Γενετική ανάλυση αποκαλύπτει τους απόγονους των Φοινίκων

Βύβλος, Λίβανος

Ένας Λιβανέζος γενετιστής που ακολουθεί τα ίχνη των αρχαίων Φοινίκων πιστεύει ότι εντόπισε τους απογόνους τους στο Λίβανο, τη Συρία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιβηρική χερσόνησο.

Όπως αναφέρει το Reuters, την τελευταία πενταετία ο Δρ Πιέρ Ζαλούα εξέτασε 1.000εθελοντές για μια γενετική αλληλουχία η οποία εκτιμάται ότι εμφανίστηκε πριν από 12.000 χρόνια στο Λεβάντε (Ανατολική Μεσόγειο), όπου έζησαν οι Φοίνικες.

Ο ναυτικός λαός, που έφτασε στο ζενίθ του από το 1200 έως το 800 π.Χ, κατασκεύασε στην περιοχή μερικές από τις πρώτες πόλεις, όπως η Βύβλος, η Τύρος και η Σιδώνα.

Ο γενετικός δείκτης, με την ονομασία απλοομάδα J2, βρέθηκε σε υψηλό ποσοστό Λιβανέζων, Σύρων και Παλαιστίνιων μεταξύ των εθελοντών. Στην Τυνησία και τη Μάλτα, επίσης, όπου οι Φοίνικες είχαν δημιουργήσει αποικίες, έως και το 30% του πληθυσμού είναι φορέας της συγκεκριμένης αλληλουχίας.

«Βλέπουμε ένα μοτίβο επέκτασης από την περιοχή του Λεβάντε που ακολουθεί τις θαλάσσιες διαδρομές των Φοινίκων», αναφέρει ο Δρ Ζαλούα.

Πολλοί Λιβανέζοι, πάντως, αποδεικνύεται ότι έχουν διαφορετική προέλευση, γεγονός που θα δυσαρεστήσει ορισμένους. Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από τους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους, πολλοί χριστιανοί Λιβανέζοι προτιμούν να πιστεύουν ότι δεν έχουν αραβική καταγωγή.

Ο Δρ Ζαλούα, ωστόσο, εντόπισε την αλληλουχία J2 σε Λιβανέζους όλων των θρησκευτικών ομάδων. «Είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να ενώσει τους Λιβανέζους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», σχολιάζει.

Newsroom ΔΟΛ