Κληρονομήσιμες μεταλλάξεις από την ατμοσφαιρική μόλυνση

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Μεταλλάξεις κληρονομήσιμες συμβαίνουν από πλήθος αιτίες

Ο λόγος που συμπεριλάβαμε το άρθρο αυτό στην ιστοσελίδα μας, είναι ο ισχυρισμός ορισμένων Δημιουργιστών, ότι δήθεν οι μεταλλάξεις δεν συμβαίνουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες, επειδή είναι επίκτητες. Η παρακάτω έρευνα λοιπόν, αν και αναφέρεται σε θέματα υγείας και μόλυνσης, και όχι σε βιολογικές λειτουργίες, τεκμηριώνει πειραματικά το λάθος του ανωτέρω ισχυρισμού, μια και έχει αποδειχθεί πρακτικά, ότι μεταλλάξεις συμβαίνουν από πολλούς παράγοντες, και ας είναι επίκτητες.

.

Η ακόλουθη είδηση, δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2008 στην ιστοσελίδα http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=864217&lngDtrID=252:

Αιωρούμενος κίνδυνος
Κληρονομήσιμες μεταλλάξεις προκαλούνται και από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Associated Press
Ουάσινγκτον
Ποντίκια που εκτέθηκαν στον μολυσμένο αέρα κοντά σε αυτοκινητόδρομους και βιομηχανίες εμφάνισαν σημαντικά περισσότερες βλάβες στο DNA του σπέρματος οι οποίες κληροδοτούνται στους απογόνους.

Τα πειραματόζωα που ανέπνεαν αφιλτράριστο μολυσμένο αέρα έφεραν 60% περισσότερες μεταλλάξεις στο σπέρμα, συγκριτικά με ποντίκια που έμειναν στην ίδια περιοχή αλλά εισέπνεαν φιλτραρισμένο αέρα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι χημικοί ρύποι μπορούν να προκαλέσουν κληρονομήσιμες μεταλλάξεις. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να εκτιμηθεί ο δυνητικός κίνδυνος για τους ανθρώπους» γράφουν οι ερευνητές στο αμερικανικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν δύο ομάδες ποντικών σε μικρή απόσταση από έναν αυτοκινητόδρομο και δύο βιομηχανίες χάλυβα κοντά στο Χάμιλτον του Καναδά, στην κατεύθυνση προς την οποία φυσούσε ο άνεμος. Η μία ομάδα ανέπνεε αφιλτράριστο αέρα, ενώ η δεύτερη αέρα καθαρισμένο με φίλτρα HEPA υψηλής απόδοσης (όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στις ακριβές ηλεκτρικές σκούπες).

Η εξέταση των πειραματόζωων στις τρεις και τις έξι εβδομάδες, και η εκ νέου αξιολόγησή τους αργότερα στο εργαστήριο, έδειξε ότι οι ρύποι προκαλούν μεταλλάξεις στα αρχέγονα κύτταρα από τα οποία παράγονται διαρκώς νέα σπερματοζωάρια.

Newsroom ΔΟΛ