Γενετικός θησαυρός στις τρίχες εξαφανισμένων ειδών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Μία επανάσταση γνώσεων για την εξέλιξη ζώων που έζησαν πριν από εκατομμύρια έτη αναμένεται!

Η καταγωγή των ζώων και η γενετική τους συγγένεια, που προδίδει ποιο ζώο εξελίχθηκε από ποιο άλλο, είναι καταγραμμένο στο DNA. Μόνο που το DNA πολύ αρχαίων ζώων, διασπάται και καταστρέφεται, και δεν επιβιώνει ως την εποχή μας. Όμως, μια νέα μέθοδος, κάνει δυνατή την αποκρυπτογράφηση αρχαίου DNA που διασώθηκε για χιλιετίες στις τρίχες αρχαίων ζώων!

.

Όπως δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα www.in.gr, στις 28 Σεπτεμβρίου 2007, (με στοιχεία από το Associated Press), στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=835559&lngDtrID=252, είναι πλέον δυνατή η εξαγωγή DNA από  τρίχες αρχαίων οργανισμών! Μία επανάσταση στις γνώσεις μας για την προϊστορική ζωή αναμένεται να ξεσπάσει!

Ακολουθεί η είδηση:


Ουάσινγκτον

Η αναπάντεχη ανακάλυψη ότι το γενετικό υλικό ενός ζώου μπορεί να διατηρηθεί για χιλιετίες μέσα στις τρίχες του υπόσχεται πληθώρα νέων στοιχείων για είδη που έχουν εξαφανιστεί. Οι επιστήμονες κατάφεραν ήδη να διαβάσουν μεγάλα τμήματα DNA από μαμούθ που φυλάσσονται σε μουσεία.

Μέχρι σήμερα, οι βιολόγοι πίστευαν ότι μικρά τμήματα γενετικού υλικού μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλα διαστήματα μόνο στα οστά, καθώς οι υπόλοιποι ιστοί εύκολα διασπώνται. Τέτοιες αποσπασματικές αλληλουχίες έχουν ανακαλυφθεί σε οστά μαμούθ καθώς και ανθρώπων του Νεάντερταλ, ηλικίας 30.000 ετών.

Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια αναφέρουν στο περιοδικό Science ότι κατάφεραν να διαβάσουν αλληλουχίες γονιδίων από τις τρίχες δέκα μαμούθ της Σιβηρίας που βρέθηκαν παγιδευμένα στους πάγους και είχαν ηλικία έως 50.000 ετών.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο για να προσδιορίσουμε την αλληλουχία σε εκθέματα μουσείων και να βοηθήσουμε έτσι στην κατανόηση της εξέλιξης των ειδών χρησιμοποιώντας συλλογές μουσείων πολλών εκατοντάδων ετών» δήλωσε ο Σούστερ.

 

Δεκάδες κατεψυγμένα μαμούθ έχουν βρεθεί στη Σιβηρία

Πράγματι, η νέα τεχνική ίσως επιτρέψει την ανάλυση δειγμάτων που συγκέντρωσαν ο Δαρβίνος, ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ ή ο Κάρολος Λινναίος.

Το βασικό υλικό της τρίχας είναι η κερατίνη, μια ανθεκτική ουσία που δρα σαν μονωτικό «βιολογικό πλαστικό», αναφέρει ο Δρ Στέφαν Σούστερ και οι συνεργάτες του. Οι τρίχες μπορούν έτσι να πλυθούν, ώστε να απομακρυνθεί το μικροβιακό DNA που συχνά μολύνει άλλα δείγματα, και το γενετικό υλικό που απομονώνεται τελικά είναι πιο καθαρό.

Το μουσειακό υλικό που μπορεί να αναλυθεί είναι θεωρητικά απεριόριστο, καθώς η μέθοδος μπορεί ίσως να εφαρμοστεί και σε άλλα δείγματα που περιέχουν κετατίνη, όπως τα νύχια., τα κέρατα και οι οπλές.

Ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες έχουν ξεκινήσει προγράμματα με απώτερο στόχο την κλωνοποίηση των μαμούθ, κάτι που σήμερα είναι πρακτικά ανέφικτο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press