Φωσφορίζουσες γάτες και γενναία μεταλλαγμένα ποντίκια

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Οι πρώτες ρυθμίσεις στο DNA των ζώων από τον άνθρωπο, είναι εδώ και καιρό γεγονός!

Ο φόβος των ποντικιών για τις γάτες, είναι γραμμένος στο DNA τους. Αν όμως τους το αλλάξουμε...

.

Η ιστοσελίδα www.in.gr σε άρθρο της με ημερομηνία 13-12-2007, δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=857159&lngDtrID=252. Πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο είδος ποντικιού, που δεν φοβάται τις γάτες, και για γάτες που... φωσφορίζουν! Γιατί η εξέλιξη είναι πλέον στα χέρια μας!

Γενετιστές δημιουργούν ατρόμητα ποντίκια και γάτες που λάμπουν στο σκοτάδι

Associated Press
Τόκιο

Ερευνητές στην Ιαπωνία χρησιμοποίησαν τεχνικές γενετικής μηχανικής για να δημιουργήσουν ποντίκια που δεν φοβούνται ειδικά τις γάτες, ένδειξη ότι ο φόβος για τα αιλουροειδή είναι γενετικά προγραμματισμένος και όχι επίκτητος. Στη Νότιο Κορέα, γενετιστές δημιούργησαν κλωνοποιημένες γάτες που φθορίζουν.


Οι δύο γάτες Αγκύρας που παρουσίασε το Εθνικό Πανεπιστήμιο Γκιεονσάνγκ φέρουν το επιπλέον γονίδιο rfp (altered fluorescent protein), από το οποίο παράγεται μια πρωτεΐνη που φθορίζει όταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως.

Στόχος των ερευνητών δεν ήταν να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικα γατάκια. Το γονίδιο rfp συνήθως μεταφέρεται στα πειραματόζωα μαζί με άλλα, πιο χρήσιμα γονίδια, και ο φθορισμός χρησιμοποιείται ως δείκτης, δηλαδή ως απόδειξη ότι η γενετική τροποποίηση πέτυχε.

«Η δυνατότητα δημιουργίας κλωνοποιημένων γάτων με τροποποιημένα γονίδια είναι σημαντική, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη θεραπειών για γενετικές ασθένειες και για την αναπαραγωγή πρότυπων κλωνοποιημένων ζώων που πάσχουν από τις ίδιες ασθένειες όπως και ο άνθρωπος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεατικό υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.


Ατρόμητα ποντίκια

Στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, η απενεργοποίηση ενός γονιδίου στα ποντίκια έκανε τα πειραματόζωα ατρόμητα στη θέα ή τη μυρωδιά αιλουροειδών.
Αυτό, υποστηρίζει ο επικεφαλής των ερευνητών Κο Κομπαγιακάουα, δείχνει ότι ο φόβος για τις γάτες δεν είναι επίκτητος αλλά ενστικτώδης, δηλαδή προγραμματισμένος στον εγκέφαλο των ποντικών.

«Τα ποντίκια από τη φύση τους φοβούνται τις γάτες, και συνήθως πανικοβάλλονται ή φεύγουν όταν τις μυρίσουν. Ωστόσο, ποντίκια στα οποία είχαν αφαιρεθεί συγκεκριμένα κύτταρα της μύτης δεν έδειχναν κανένα φόβο», δήλωσε ο επιστήμονας.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature δείχνουν τα ατρόμητα ποντίκια να παίζουν ανάμεσα στα πόδια εξημερωμένων γάτων. Η μελέτη ίσως βοηθήσει στη μελέτη των κυκλωμάτων του φόβου και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press