Σε αναζήτηση της μετάλλαξης που έκανε τον εγκέφαλό μας ανθρώπινο

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Βρισκόμαστε στα ίχνη! Και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε τι μας έκανε ανθρώπους

Δεν υπάρχει επιστημονική αμφιβολία για το ότι εξελιχθήκαμε από κατώτερα ανθρωποειδή. Και δεν υπάρχει αμφιβολία επίσης, ότι συνέβησαν και κάποιες μεταλλάξεις στον εγκέφαλό μας, ώστε να μπορούμε να είμαστε "κατ' εικόνα" του Δημιουργού μας, ικανοί να σκεφθούμε με λογική και κρίση. Αυτό που απομένει λοιπόν, είναι να βρεθεί το ΠΟΙΕΣ ήταν αυτές οι μεταλλάξεις, που έκαναν τον εγκέφαλό μας αυτό που είναι.

.

Στην ιστοσελίδα in.gr, στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=735379&lngDtrID=252 με ημερομηνία 1-9-2006, υπάρχει η είδηση της πορείας των ερευνών, σχετικά με τις κρίσιμες εκείνες μεταλλάξεις, δια των οποίων ο Θεός έκανε ένα πιθηκοειδές πλάσμα να είναι "κατ' εικόνα του". Στη συνέχεια, ακολουθεί η σχετική είδηση:

Δόσεις εξυπνάδας
Πολλαπλά αντίγραφα γονιδίου κάνουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο ανθρώπινο

Μικρές αλλαγές στο γονιδίωμα ίσως οδήγησαν στις τεράστιες διαφορές του ανθρώπου από τον χιμπατζή


Ουάσινγκτον
Ένα μυστηριώδες γονίδιο άγνωστης λειτουργίας που ίσως συνεισέφερε στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου ανακαλύφθηκε από Αμερικανούς ερευνητές. Ενώ τα ποντίκια διαθέτουν μόνο ένα αντίγραφο του γονιδίου, οι πίθηκοι φέρουν δεκάδες και οι άνθρωποι εκατοντάδες.

Η λειτουργία την οποία εξυπηρετεί το γονίδιο παραμένει εντελώς άγνωστη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πάντως ότι το γονίδιο περιέχει την πληροφορία για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης η οποία απαντάται στον εγκέφαλο.

Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί, η πρωτείνη αυτή ίσως συνεισφέρει στις ανώτερες νοητικές ικανότητες του ανθρώπινου είδους, αναφέρει στο περιοδικό Science η ομάδα του Δρ Τζέιμς Σικέλα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ.

Όπως εξηγεί το Nature.com, οι επιστήμονες που μελετούν την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου μέχρι πρόσφατα εστιάζονταν σε γονίδια που είχαν υποστεί μικρές μεταλλάξεις κατά την απομάκρυνση του ανθρώπου από τους πιθήκους. Η τελευταία έρευνα υποδεικνύει ότι η διαφορά του ανθρώπου από τους συγγενείς του οφείλεται εν μέρει σε γονίδια που υπάρχουν στο γονιδίωμα σε πολλά, πανομοιότυπα αντίγραφα.

Συγκρίνοντας τη γενετική αλληλουχία ανθρώπου, χιμπατζή, μακάκου, ποντικού και αρουραίου, οι ερευνητές εντόπισαν γονίδια που επαναλαμβάνονται περισσότερο στο ανθρώπινο DNA.

Εντόπισαν έτσι το γονίδιο της πρωτεΐνης DUF1220: Στο ανθρώπινο γονιδίωμα το γονίδιο υπάρχει σε 212 αντίγραφα. Ο χιμπατζής φέρει 37 αντίγραφα, ο μακάκος 30 και το ποντίκι και ο αρουραίος μόνο ένα.

Όσον αφορά το προϊόν του γονιδίου, την πρωτεΐνη DUF1220, διαπιστώθηκε ότι συντίθεται σε μεγάλες ποσότητες στους νευρώνες, ένδειξη σχετίζεται με τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ωστόσο η μελέτη της λειτουργίας του γονιδίου αναμένεται να συναντήσει τώρα ένα σημαντικό εμπόδιο. Προκειμένου να προσδιορίσουν τη λειτουργία ενός γονιδίου σε απλά πειραματόζωα, όπως τα ποντίκια, οι επιστήμονες συνήθως απενεργοποιούν το γονίδιο και περιμένουν να δουν τι θα συμβεί.

Για λόγους βιοηθικής, αυτού του είδους οι γενετικοί χειρισμοί απαγορεύεται να πραγματοποιηθούν σε ανώτερα πρωτεύοντα όπως ο χιμπατζής.

Newsroom ΔΟΛ