Η αρχαιότητα του γορίλα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Δεν εξελίχθηκε μόνο ο άνθρωπος, αλλά κάθε ζώο που ζει σήμερα

Νεότερη ανακάλυψη, έδειξε ότι ο γορίλας είναι ακόμα αρχαιότερος απ' ό,τι υποθέταμε.

.

Στην ιστοσελίδα in.gr, στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=825817&lngDtrID=252 υπάρχει η είδηση μιας νέας ανακάλυψης, όσον αφορά την αρχαιότητα του γορίλα, (ή τουλάχιστον του προγονικού του είδους).

Οι ως τώρα εκτιμήσεις της αρχαιότητας του είδους του γορίλα, υπολογίζονταν με βάση έναν υποτιθέμενο "σταθερό ρυθμό" μεταλλάξεων, κάτι όμως που όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να ισχύει, εφ' όσον υπάρχουν και οι εξελικτικές πιέσεις της φυσικής επιλογής, που εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες, εν πολλοίς άγνωστους ακόμα, που συνέβησαν στην ιστορία σε ανύποπτο χρόνο. Έτσι, το ότι ήδη υπήρχε γορίλας, ή έστω προγονικό του είδος, δύο εκατομμύρια έτη ενωρίτερα, είναι εκτός από μία σημαντική ανακάλυψη, και σοβαρό στοιχείο για να κατανοηθεί καλύτερα ο ρυθμός της εξελικτικής διαδικασίας.

Ακολουθεί η αναδημοσίευση αυτής της είδησης:

Λονδίνο

Ο άνθρωπος και ο γορίλας διαχωρίστηκαν από τον τελευταίο κοινό τους πρόγονο τουλάχιστον δύο εκατ. χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί, αποκαλύπτουν τα απολιθωμένα δόντια ενός πρωτόγονου γορίλα 10 εκατ. ετών. Τα ευρήματα συμπληρώνουν ένα σημαντικό κενό στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Τα εννέα δόντια που βρέθηκαν στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, 170 χλμ ανατολικά τις Αντίς Αμπέμπα, είναι σχεδόν πανομοιότυπα με του σημερινού γορίλα -εξειδικευμένα στο να μασούν βλαστούς και φύλλα, γράφουν στο περιοδικό Nature οι Αιθίοπες και Ιάπωνες ερευνητές που τα ανακάλυψαν.

 

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πλάσμα ονομάστηκε Chororapithecus abyssinicus και είναι το αρχαιότερο γνωστό είδος που σχετίζεται έστω και έμμεσα με την ανθρώπινη εξέλιξη. Το αρχαιότερο γνωστό μέλος της ανθρώπινης οικογένειας είναι ο Sahelanthropus, ηλικίας περίπου 7 εκατ. ετών, που ανακαλύφθηκε το 2001 στο Τσαντ.

Μέχρι σήμερα, οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου και του γορίλα διαχωρίστηκαν πριν από 8 εκατ. χρόνια. Όμως η ανακάλυψη ενός προγόνου του γορίλα ηλικίας 10 εκατ. ετών σημαίνει ότι ο διαχωρισμός αυτός συνέβη πολύ νωρίτερα.

Η ανατροπή στα δεδομένα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνέβη νωρίτερα και ο διαχωρισμός του ανθρώπου από τους άλλους ανθρωποειδείς πιθήκους. Ο τελευταίος κοινός προγονος του ανθρώπου με τον χιμπατζή είχε εκτιμηθεί ότι έζησε πριν από έξι εκατ. χρόνια, ενώ η απόσταση με τον ουραγκοτάγκο πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη, γύρω στα 13 με 14 εκατ. χρόνια.

Τα νέα συμπεράσματα φαίνεται να καταρρίπτουν τις εκτιμήσεις εξελικτικών βιολόγων που βασίζονται σε γενετικά δεδομένα. Επιπλέον, η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει «οριστικά» ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σύγχρονοι ανθρωποειδείς πίθηκοι εμφανίστηκαν στην Αφρική. Μέχρι σήμερα κάποιοι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι ανθρωποειδείς πίθηκοι εμφανίστηκαν στην Ευρασία.

Η τελευταία μελέτη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο ορισμένοι ερευνητές εκφράζουν επιφυλάξεις, τόσο για το κατά πόσο πρόκειται για γορίλα, όσο και για το κατά πόσο επηρεάζεται το εξελικτικό μας δέντρο.

Οριστικές απαντήσεις θα μπορούσαν να δοθούν μόνο αν ανακαλυφθούν και άλλα οστά εκτός από δόντια.

Newsroom ΔΟΛ