Ισπανίδα 1,2 εκατομμυρίων ετών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Μια φορά κι έναν καιρό, 1,2 εκατομμύρια χρόνια πριν τη γέννηση του Αδάμ, στην Ευρώπη ζούσε...

...Μια Ισπανίδα της οποίας τμήμα της γνάθου ανακαλύφθηκε πρόσφατα, δείχνει πόσο πίσω πάει η ύπαρξη ανθρώπων ακόμα και στην Ευρώπη!

.

Στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=885685&lngDtrID=252 δημοσιεύθηκε μία επιστημονική είδηση με ημερομηνία 27/03/08, (με στοιχεία από το Associated Press), σχετικά με την ανακάλυψη αυτή:

 

Ισπανίδα 1,2 εκατ. ετών
Η Ευρώπη κατοικήθηκε πολύ νωρίτερα απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί

Λονδίνο

Η κάτω σιαγόνα της αρχαιότερης γνωστής Ευρωπαίας...

Πρωτόγονοι συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου ζούσαν στη δυτική Ευρώπη τουλάχιστον 400.000 χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι νόμιζαν οι παλαιοανθρωπολόγοι, αποκαλύπτει μια γυναικεία σιαγόνα άνω των 1,2 εκατ. ετών που βρέθηκε στη νότια Ισπανία.

Η απολιθωμένη κάτω σιαγόνα, πάνω στην οποία συγκρατούνται χαλαρά τέσσερα δόντια, βρέθηκε μαζί με λίθινα εργαλεία και οστά ζώων σε σπήλαιο της Αταπουέρκα, μιας περιοχής γνωστής για τα πλούσια παλαιοντολογικά της ευρήματα. Στην ίδια περιοχή είχαν βρεθεί το 1997 τα μέχρι σήμερα αρχαιότερα οστά του γένους Homo, ηλικίας 800.000 ετών.

Και οι δύο σειρές ευρημάτων της Αταπουέρκα κατατάσσονται στο είδος Homo antecessor («πρωτοπόρος άνθρωπος), έναν πιθανό πρόγονο τόσο του σύγχρονου ανθρώπου όσο και του ανθρώπου του Νεάντερταλ.

Οι σημερινοί Ευρωπαίοι πάντως δεν κατάγοται από τον ευρωπαϊκό πληθυσμό του Homo antecessor -είναι απόγονοι πληθυσμών του Homo sapiens που μετανάστευσαν από την Αφρική πολύ αργότερα, πριν από περίπου 50.000 χρόνια.

Ο Homo antecessor πιστεύεται ότι έφτασε στην Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, και όχι μέσω των στενών του Γιβραλτάρ.

Οι επιστήμονες οδηγούνται σε αυτό το συμπέρασμα λόγω της ομοιότητας των ευρημάτων της Αταπουέρκα με τα αρχαιότερα γνωστά ευρήματα Homo εκτός της Αφρικής, τα οποία είχαν βρεθεί στη Γεωργία και χρονολογούνται στα 1,8 εκατ. χρόνια. Τα γεωργιανά κρανία ανήκουν στον Homo erectus, πιθανό πρόγονο του Homo antecessor και του Homo sapiens.

Τα τελευταία ευρήματα της Αταπουέρκα είναι τα αρχαιότερα γνωστά οστά ανθρωπιδών (μελών της οικογένειας Homo) στη δυτική Ευρώπη, δεν είναι όμως οι αρχαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην ήπειρο. Ακόμα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία, ηλικίας έως και 1,5 εκατ. ετών, έχουν βρεθεί στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον ίσως ανακαλυφθούν ακόμα αρχαιότερα οστά ανθρωπιδών στην Ευρώπη.

Η τελευταία ανακάλυψη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Newsroom ΔΟΛ

 

Στα ίδια πλαίσια, το περιοδικό Science Illustrated στο τεύχος Μαρτίου 2008 δημοσίευσε σχετική είδηση στη σελίδα 20:

Δόντι αποκαλύπτει πανάρχαια μετανάστευση

Ένας γομφίος έχει εντυπωσιάσει τους Ισπανούς παλαιοντολόγους. Το δόντι, που βρέθηκε στην περιοχή Sierra Atapuerca, έχει ηλικία 1-1,2 εκατομμυρίων χρόνων και είναι, ως εκ τούτου, το παλιότερο ανθρώπινο απολίθωμα που έχει βρεθεί ποτέ στη δυτική Ευρώπη. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει αυτό που πίστευαν εδώ και πολλά χρόνια οι παλαιοντολόγοι, ότι δηλαδή στην Ευρώπη ζούσαν άνθρωποι ήδη ένα εκατομμύριο χρόνια πριν. Για ποιο είδος ανθρώπου πρόκειται παραμένει άγνωστο, αλλά οι ερευνητές του Ιδρύματος Atapuerca πιστεύουν ότι είναι ένας πρόγονος του είδους Homo antecessor.

 

Το δόντι αυτό επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη είχε ήδη κατοικηθεί πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια.

 

AFP/FUNDACΙON ATAPUERCA/SCANPΙX