Η κατευθυνόμενη εξέλιξη της τομάτας

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Τα περισσότερα φυτά ή ζώα που έχουμε γύρω μας, είναι προϊόντα κατευθυνόμενης από τον άνθρωπο εξέλιξης

Στις 12 Μαϊου 2008, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=899280&lngDtrID=252 δημοσιεύθηκαν τα πορίσματα της έρευνας για την εξέλιξη της τομάτας.

.

Η εξέλιξη είναι μια διαδικασία χιλιετιών, καθώς οι γεωργοί επέλεγαν και φύτευαν τα προϊόντα εκείνα με τις πιο χρήσιμες ιδιότητες, μεταλλάσσοντας τα προϊόντα αυτά κατά την θέληση και το συμφέρον της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια διαδικασία που αφ' ενός δείχνει ότι εξέλιξη υφίσταται, αφ' ετέρου ότι μια ΝΟΗΜΟΝ αιτία είναι δυνατόν να βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη ενός οργανισμού.

Στο παρελθόν είχαμε δείξει την εξέλιξη του καλαμποκιού από ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Αλλά και η σημερινή τομάτα, παρά την προφανή ομοιότητα με τους προγόνους της, δεν θα ήταν ανυπόστατο, αν υποστηρίζαμε ότι ανήκει πλέον σε διαφορετικό είδος!

Οι διαφορετικές ποικιλίες που γνωρίζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης

 
Τεχνητή επιλογή
Πώς η ταπεινή ντομάτα έγινε από νάνος γίγαντας

Το Βήμα
Νέα Υόρκη

Ακόμα και χωρίς γενετικές τροποποιήσεις στο εργαστήριο, οι τομάτες που τρώμε σήμερα είναι πραγματικά μεταλλαγμένα τέρατα: Μέσω σταδιακών αλλαγών εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το μέγεθός τους έχει αυξηθεί κατά 1.000 φορές σε σχέση με τους άγριους προγόνους τους στην Κεντρική Αμερική.

«Ακόμα και το ντοματάκι τσέρι είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με αυτό που απαντάται στην άγρια φύση» σχολιάζει στο Reuters ο Στίβεν Τάνκσλεϊ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη.

Παρόλο που δεν είχαν καμία γνώση της γενετικής, οι ιθαγενείς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που καλλιέργησαν τη τομάτα, ένα μικρό μοβ καρπό σε μέγεθος μούρου, προχώρησαν σε επιλεκτικές διασταυρώσεις και με τα χρόνια άλλαξαν εντελώς τα χαρακτηριστικά της.

Προκειμένου να ταυτοποιήσει αυτές τις γενετικές αλλαγές, ο Δρ Τάνκσλεϊ χαρτογράφησε τα 30.000 γονίδια της τομάτας και αναζήτησε διαφορές ανάμεσα στην καλλιεργούμενη και την άγρια ποικιλία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics, η τομάτα μεγάλωσε σε μέγεθος λόγω μεταλλάξεων σε δύο γονίδια: το γονίδιο fas, που ελέγχεισε πόσα «διαμερίσματα» είναι χωρισμένο το εσωτερικό της τομάτας, καθώς και σε ένα άλλο γονίδιο που ελέγχει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Όταν το γονίδιο fas της άγριας ποικιλίας μεταφέρθηκε σε σύγχρονες, βιομηχανικές ποικιλίες, τα φυτά άρχισαν να παράγουν μικρά ντοματάκια.

Η ντομάτα, που πιστεύεται ότι κατάγεται από το Περού και αργότερα μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο στο Μεξικό, όπου καλλιεργήθηκε από τους Μάγια.

Είναι στενή συγγενής της πατάτας, του καπνού, της μελιτζάνας, της πιπεριάς αλλά και της μπελαντόνας.

Newsroom ΔΟΛ