Εντοπίσθηκε ένα από τα πρώτα ανθοφόρα φυτά

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Εντοπίσθηκε ένα ζωντανό απολίθωμα της εξέλιξης των λουλουδιών

Τα κενά καλύπτονται καθημερινά στις γνώσεις μας για την εξέλιξη της ζωής στη γη. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τις απλούστερες μορφές ζωής  της γης, τα φυτά.

.

Η δημιουργία των λουλουδιών από τον Θεό, δεν ήταν μια πράξη στιγμιαία. Εκατομμύρια χρόνια πριν από τους ανθρώπους, προετοίμαζε για εμάς έναν παράδεισο χρωμάτων και ευωδιών, που θα ομόρφαιναν τη ζωή μας. Και πρόσφατα μόνο, είμαστε σε θέση να καταγράψουμε την πορεία αυτής της καταπληκτικής καλλιτεχνίας του Πάνσοφου Πανεπιστήμονα που δημιούργησε αυτόν τον πανέμορφο κόσμο.

Η ιστοσελίδα in.gr στις 19/05/06, δημοσίευσε την ακόλουθη είδηση στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=707741&lngDtrID=252:

Το πρώτο μπουμπούκι
Ζωντανό απολίθωμα είναι ο «χαμένος κρίκος» της εξέλιξης των λουλουδιών

Τα άνθη του A.trichopoda είναι ίσως τα πιο πρωτόγονα του πλανήτη

Λονδίνο

 

Τα ανθοφόρα φυτά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλία στο φυτικό βασίλειο, ωστόσο οι επιστήμονες από την εποχή του Δαρβίνου έως σήμερα αγνοούσαν την εξελικτική προέλευση αυτού του πλούτου. Τώρα, ένα ζωντανό απολίθωμα που ανακαλύφθηκε στον Ειρηνικό φαίνεται να συμπληρώνει το κενό.

Το ανθοφόρο φυτό Amborella trichopoda δίνει μια εικόνα για την εξέλιξη των λουλουδιών από πιο πρωτόγονες ομάδες φυτών, όπως τα βρύα, οι φτέρες και τα κωνοφόρα, αναφέρει στο περιοδικό Nature ο Δρ Ουίλιαμ Φράιντμαν του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπούλντερ.

Το A.trichopoda, που απαντάται σήμερα μόνο στη Νέα Καληδονία, διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα ανθοφόρα φυτά πριν από 130 εκατ. χρόνια.

Όπως εξηγεί το NewScientist.com, οι ερευνητές εξέτασαν τομές του φυτού και των σπερμάτων του με διάφορες τεχνικές μικροσκοπίας και ανακάλυψαν ότι ο εμβρυικός σάκος, μέσα στον οποίο σχηματίζεται το ωάριο, αποτελείται από διαφορετικό αριθμό κυττάρων από ό,τι τα άλλα ανθοφόρα φυτά.

Επιπλέον, το μοτίβο των κυτταρικών διαιρέσεων από τις οποίες προκύπτει το ωάριο θυμίζουν περισσότερο τα κωνοφόρα και άλλα πρωτόγονα είδη παρά τα φυτά με άνθη.

Το A.trichopoda φαίνεται να έχει μείνει αναλλοίωτο από τα πρώτα στάδια της εξέλιξης των ανθοφόρων φυτών, το ίδιο πάντως δεν θεωρείται πρόγονος των σημερινών λουλουδιών.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άνθη εμφανίστηκαν σχεδόν παράλληλα με τα έντομα, τα οποία αποτελούν μέχρι και σήμερα πολύτιμο «εργαλείο» για τη μεταφορά της γύρης.

Newsroom ΔΟΛ