Γενετικός διακόπτης για αναπαραγωγή στις μυίγες

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Εάν τα έντομα δεν εξελίσσονται, γιατί οι θηλυκές μυίγες, έχουν στον εγκέφαλό τους ανενεργά στοιχεία του αρσενικού;

Το ίδιο θα μπορούσαμε φυσικά να ρωτήσουμε για το στήθος που έχουν οι άνδρες, αν και δεν θηλάζουν, αλλά κάτι τόσο εξειδικευμένο όσο το ερωτικό παιχνίδι της μυίγας, είναι χαρακτηριστική ένδειξη της εξελικτικής διαδικασίας.

.

Ρωτάμε τους Δημιουργιστές: Εάν τα έντομα δεν εξελίχθηκαν, πώς βρέθηκε στον εγκέφαλο της θηλυκής μυίγας, ο προγραμματισμός εκείνος, που κάνει τις αρσενικές να "χορεύουν" τον ερωτικό τους χορό; Ας μας απαντήσουν οι Δημιουργιστές: "γιατί ο Θεός, (εφ' όσον λένε ότι έκανε το κάθε είδος με ξεχωριστές διαδικασίες), έβαλε κάτι εντελώς άχρηστο στον εγκέφαλο των θηλυκών;" Δεν δείχνει αυτός ο γενετικός διακόπτης, ότι απλώς η μυίγα εξελίχθηκε, διατηρώντας κατάλοιπα αδιακρίτως φύλου και είδους;

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις  18/04/08, από την ιστοσελίδα: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=892808&lngDtrID=252:


Φλερτ κατά παραγγελία
Γενετιστές καταφέρνουν να ελέγξουν τη λίμπιντο της μύγας
Οι αρσενικές μύγες Drosοphila φλερτάρουν κουνώντας τα φτερά τους

Λονδίνο
Το «κουμπί» του φλερτ κατάφεραν να ελέγξουν στη μύγα των φρούτων Βρετανοί και Αμερικανοί Ερευνητές. Τροποποίησαν τις μύγες ώστε τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν την σεξουαλική συμπεριφορά να ενεργοποιούνται στο εργαστήριο με παλμούς φωτός.

Ανάβοντας το φως μέσα στους θαλάμους όπου βρίσκονταν οι μύγες, οι ερευνητές μπορούσαν να αναγκάσουν τα θηλυκά να αναπαράγουν το ερωτικό «τραγούδι» των αρσενικών.

Το πείραμα, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell, δείχνει ότι το νευρικό κύκλωμα που ευθύνεται για την ερωτική συμπεριφορά των αρσενικών υπάρχει και στα θηλυκά, παρόλο που κανονικά παραμένει ανενεργό.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου Γιέιλ χρησιμοποίησαν τη μύγα των φρούτων Drosophila, ένα πολύ συνηθισμένο πειραματόζωα. Όταν θέλει να εντυπωσιάσει ένα θηλυκό, η αρσενική μύγα ανοιγοκλείνει ταχύτατα τα φτερά της και παράγει με τις δονήσεις ένα συγκεκριμένο «τραγούδι».

Όπως αναφέρει το BBC, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το τραγούδι της Drosophila ελέγχεται από μια ομάδα 2.000 εγκεφαλικών κυττάρων.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι νευρώνες αυτοί υπάρχουν και στα θηλυκά άτομα. Τα γενετικά τροποποιημένα θηλυκά που εκτέθηκαν σε φως, ώστε να ενεργοποιηθούν οι νευρώνες, αναπαρήγαγαν το τραγούδι έστω και με ατέλειες, ένδειξη ότι η δομή του εγκεφάλου είναι παρόμοια και στα δύο φύλα.

Επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να προσδιορίσουν το «διακόπτη» που ενεργοποιεί το κύκλωμα του φλερτ ειδικά στις αρσενικές μύγες.

Newsroom ΔΟΛ