Γονίδια ανθρώπων και σκουλικιών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Τελικά δεν είμαστε και τόσο "επαναστατικά" ανώτεροι από τα κοινά σκουλήκια!

Το ότι έχουμε πολύ μικρή διαφορά στην περιπλοκότητα του DNA μας από τα κοινά σκουλήκια, θα έπρεπε να βάλει σε σκέψεις, τόσο τους Δημιουργιστές, όσο και τους Άθεους Εξελικτές! Τους Δημιουργιστές επειδή το DNA μας είναι τόσο όμοιο με των σκουληκιών, κάτι που δείχνει την κοινή μας καταγωγή. Τους Άθεους Εξελικτές, επειδή φαντάζει αδύνατο, να έχει γίνει τυχαία, χωρίς νοήμονα σχεδιασμό, μια τέτοιου είδους μετατροπή, σε δύο γονιδιώματα τόσο διαφορετικών όντων, που όμως μοιάζουν τόσο πολύ, σαν προγράμματα του Ίδιου Σχεδιαστή!

.

Το ακόλουθο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 19/10/2001 από την ιστοσελίδα www.flash.gr, κάνει μια σύγκριση στο γονιδίωμά μας, με αυτό του απλού σκουλικιού:

Γιατί ένα σκουλήκι έχει τόσα περίπου γονίδια όσα ένας άνθρωπος; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ο γενετιστής Jonathan Hodgkin, καθηγητής στο τμήμα βιοχημείας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το σκουλήκι Caenorhabditis elegans έχει σημαντικά υψηλό αριθμό γονιδίων -γύρω στις 20.000 - δηλαδή μόνο 10.000 λιγότερα από αυτά που έχει ο άνθρωπος (Αν τελικά το ανθρώπινο γονιδίωμα συνίσταται από 30.000 γονίδια). Ο Hodgkin δίνει δύο πιθανές εξηγήσεις σε δημοσίευσή του στο περιοδικό Genome Biology της 17ης Οκτωβρίου.

Αρχικά, υπάρχουν γενετικοί λόγοι, αφού κάθε γονίδιο του C. Elegans κωδικοποιεί μόνο μια πρωτεΐνη ενώ στον άνθρωπο ένα γονίδιο μπορεί να κωδικοποιήσει διαφορετικές πρωτεΐνες. Επίσης, πολλά γονίδια του C. Elegans δεν επιτελούν καμία λειτουργία.

Η γενετική ποικιλότητα* του οργανισμού αυτού μπορεί να αποδοθεί, ακόμα, και στο περιβάλλον στο οποίο ζει. Σύμφωνα με τον Hodgkin, για να αντιμετωπίσει το πλήθος των βακτηρίων, των μυκήτων και των ιών που υπάρχουν στο έδαφος, το σκουλήκι κατά τη διάρκεια της εξελικτικής του πορείας ανέπτυξε ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων για να μπορέσει να επιβιώσει.

Το νηματόζωο C. elegans ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, από ερευνητική άποψη, κυρίως για τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι, από τον Οκτώβριο του 1994 έως και τον Ιανουάριο του 1995 έχουν γραφτεί 73 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

 

*Η γενετική ποικιλότητα εκφράζει το εύρος των κληρονομικών χαρακτηριστικών ενός οργανισμού. Οσο πιο μεγάλο είναι το εύρος αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα επιβίωσής του σε εξωτερικές πιέσεις όπως επιδημίες, αρρώστιες, κλιματικές μεταβολές κ.λπ. Πληθυσμοί με μειωμένη γενετική ποικιλότητα είναι πολύ ευάλωτοι στις αντιξοότητες και ένα ''γενετικό στένεμα'' σχετίζεται με απώλεια σημαντικών γνωρισμάτων του είδους, που το οδηγούν στη συρρίκνωση ή και στην εξαφάνιση.