Η εξελικτική δημιουργία των αμφιβίων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Και είπεν ο Θεός: "εξαγαγέτω τα ύδατα ερπετά ψυχών ζωσών" (Γεν. 1: 20).

Τα τελευταία μόλις χρόνια, έγινε εφικτό να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα της εξέλιξης των ψαριών σε αμφίβια. Τότε που ο Θεός ανέτειλε την αυγή της 5ης Δημιουργικής ημέρας...

.

Τα πρώτα αμφίβια, ήταν ζώα που βάδιζαν με "ερπυσμό", δηλαδή "ερπετά", και προήλθαν από ψάρια, από τα ύδατα, όπως ακριβώς το καταγράφει η Γένεση στην Αγία Γραφή: «Και είπεν ο Θεός, εξαγαγέτω τα ύδατα ερπετά ψυχών ζωσών και πετεινά πετόμενα επί της γής κατά το στερέωμα του ουρανού» (Γεν. 1: 20).

Στην αρχή ήταν δύσκολο να στηριχθούν στα πόδια τους, και μόνο το κεφάλι τους μπορούσαν να ανασηκώσουν από το νερό, σαν το ψάρι της πιο κάτω φωτογραφίας:

Έξω για λίγο αέρα: Ένα πρώιμο τετράποδο του γένους Acanthostega βγάζει το κεφάλι του στην επιφάνεια ενός βάλτου της Δεβονιανής Γροιλανδίας, 360 εκατομμύρια χρόνια πριν [δεξιά]. Παρότι το ζώο αυτό είχε τέσσερα πόδια, αυτά δεν ήταν ικανά να στηρίξουν το σώμα του στη στεριά. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι τα άκρα του χρησίμευαν στην ανύψωση του κεφαλιού του έξω από το φτωχό σε οξυγόνο νερό, προκειμένου να πάρει μια ανάσα φρέσκου αέρα, και όχι ως προσαρμογή στη χερσαία ζωή. Αργότερα μόνο βρήκαν εφαρμογή στη στεριά.

 

Με τον καιρό, τα πλάσματα αυτά αυξήθηκαν, και διαχωρίσθηκαν σε όλο και περισσότερους κλάδους, και οι μορφές τους άρχισαν να ποικίλουν, σμιλεμμένες από τη φυσική επιλογή, κατά τις ανάγκες τους. Στο ακόλουθο εξελικτικό δένδρο, μπορείτε να δείτε μερικά από τα βασικά αυτά είδη, σε συνάρτηση με το χρόνο, και πώς οδηγήθηκαν από το νερό στην ξηρά:

Εκείνο τον καιρό, υπήρχαν μόνο δύο ήπειροι στη γη: Η Λαυρασία και η Γκοντβάνα. Η ακόλουθη εικόνα, των βασικών ανακαλύψεών μας, κατά περιοχή, είναι κατατοπιστική για τα πλάσματα αυτά, και τον τρόπο και τόπο που ζούσαν:

Μια σύγκριση μεταξύ ψαριών, αμφιβίων και ερπετών, δίνει επίσης μια χαρακτηριστική εικόνα για την πορεία που ακολούθησε η εξέλιξή τους, από τα ψάρια στα ερπετά:

Οι έρευνες συνεχίζονται, και όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για την εξέλιξη των ψαριών σε ερπετά, κατά την αυγή της 5ης Δημιουργικής ημέρας. Και σε άλλα άρθρα, ευελπιστούμε ότι θα παρουσιάσουμε με τον καιρό πολύ περισσότερα πράγματα για τα πλάσματα αυτά, και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

(Οι εικόνες του κειμένου, λήφθηκαν από το περιοδικό Scientific American Φεβρουαρίου 2006, σελ. 50-59).

To Ichthyostega είναι το πιο παλιό γνωστό τετράποδο, το οποίο χάρη στις προσαρμογές του μπορούσε να μετακινηθεί στη στεριά. Οι κινήσεις του θύμιζαν περισσότερο φώκια και όχι ένα τυπικό χερσαίο σπονδυλόζωο. Το ζώο αυτό εμφάνιζε επίσης ορισμένα χαρακτηριστικά υδρόβιου οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων μιας μεγάλης ουράς και κατευθυνόμενων προς τα πίσω οπίσθιων άκρων, όπως επίσης και αφτιά εξειδικευμένα για χρήση κάτω από το νερό. Κανείς δεν γνωρίζει πώς το Ichthyostega κατένειμε το χρόνο του μεταξύ χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος Πιθανόν να έθαβε τα αβγά του σε φωλιές στην ξηρά, να κυνηγούσε δε και να τρεφόταν στο νερά.