Ο αρχαιότερος γνωστός Ερέκτους εκτός Αφρικής

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τις ρίζες της ανθρωπότητας

Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν οι πρόγονοι όλης σχεδόν της σημερινής ανθρωπότητας, εγκαταλείψουν την Αφρική, για να εξαπλωθούν στον πλανήτη, είχαν εγκαταλείψει την Αφρική πολλά ακόμα μεταναστευτικά φύλα. Το αρχαιότερα γνωστό απ' αυτά βρέθηκε στη σημερινή Γεωργία, έζησε πριν από 1,77 εκατομμύρια χρόνια, και ήταν Χόμο Ερέκτους!

.

Όπως ανακοινώθηκε τον Μάιο  του 2000 με άρθρο στο περιοδικό Science (του εξωτερικού), μία διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε σε περιοχή του Καυκάσου δύο απολιθωμένα κρανία. Τα απολιθώματα, που βρέθηκαν στην περιοχή Ντμάνισι της Γεωργίας (περίπου 100 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τιφλίδας), είναι ηλικίας 1,77 εκατομμυρίων ετών. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκουν στο είδος ανθρώπου, που ονομάζεται επιστημονικά Homo Ergaster, που έζησε στην Αφρική πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια. Το συγκεκριμένο ανθρώπινο είδος ήταν το πρώτο που είχε σώμα παρόμοιο με το σύγχρονο άνθρωπο, αλλά, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, διέθετε πολύ μικρότερο εγκέφαλο και ένα πολύ πιο επικλινές μέτωπο.

Στο διάστημα που πέρασε ως τον Σεπτέμβριο 2007, βρέθηκαν τελικά στην ίδια περιοχή τα απολιθώματα τριών ενηλίκων και ενός εφήβου, όπως παρουσίασαν Γεωργιανοί παλαιοανθρωπολόγοι στο περιοδικό Nature.

Αν και ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν διαφωνίες, τα οστά τελικά κατατάχθηκαν στο είδος Homo erectus (ο όρθιος άνθρωπος), που είναι ένα είδος με πάρα πολλά υπο-είδη, και μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών, λόγω της μεγάλης γεωγραφικής και χρονικής έκτασης εξάπλωσής του. Είναι πολύ ενδιαφέρον, ότι τα ευρήματα στη Γεωργία είναι τόσο αρχαία, όσο και τα αρχαιότερα ευρήματά του στην Αφρική, κάτι που δείχνει ότι εξ' αρχής εγκατέλειψε την Αφρική.

Ο Homo erectus, παρουσίαζε έναν παράξενο συνδυασμό πρωτόγονων και σύγχρονων χαρακτηριστικών, προκύπτει από τα πλούσια ευρήματα σε μια περιοχή της Γεωργίας. Τα οστά ανήκουν «στους αρχαιότερους ανθρώπους που έχουν βρεθεί ποτέ έξω από την Αφρική. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία το γένος μας [το γένος Homo] εξαπλώθηκε πέρα από την αφρικανική ήπειρο» δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Λορντκιπανίντζε, επικεφαλής των ερευνητών.

Τα ευρήματα, σχολιάζει ο παλαιοντολόγος, είναι ένα εντυπωσιακό «μωσαϊκό» σύγχρονων και πρωτόγονων χαρακτηριστικών. Τα πόδια των ενηλίκων ήταν μακριά, προσαρμοσμένα στην όρθια στάση, όμως το κρανίο ήταν δυσανάλογα μικρό. Τα άνω άκρα φαίνονται επίσης πρωτόγονα και παραπέμπουν στους πολύ αρχαιότερους αυστραλοπίθηκους.

 

Ο πιο μεγαλόσωμος από τους ενήλικες είχε ύψος γύρω στο 1,60 μ.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Homo erectus που εξαπλώθηκαν από την Αφρική στην Ευρασία «ήτασν λιγότερο σύγχρονοι και παρουσίαζαν μεγαλύτερη ποικιλία απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί» εκτιμά σε άρθρο σχολιασμού, επίσης στο Nature, ο Ντάνιελ Λίμπερμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Τα απολιθώματα του Ντμάνιζι έχουν περίπου την ίδια ηλικία με οστά του πρωτόγονου είδους Homo habilis που βρέθηκαν σε περιοχές της Αφρικής.

Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι ο Homo erectus δεν ήταν πρόγονος του Homo habilis, αλλά στενός συγγενής του με τον οποίο έζησε παράλληλα.

 

Στοιχεία γι' αυτό το άρθρο λήφθηκαν από τα άρθρα της ιστοσελίδας www.in.gr που βρίσκονται στις εξής διευθύνσεις:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=833480&lngDtrID=252 και

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=293420